Жеребнюк, Віктор. "Ми зробимо Деснянський район найкращим у Києві"

 

Жеребнюк, Віктор. "Ми зробимо Деснянський район найкращим у Києві" : [бесіда з Головою Деснянської райдержадміністрації Віктором Жеребнюком про стан справ у районі] / Віктор Жеребнюк, Кирило Касаткін ; записав Кирило Касаткін // Вечірній Київ. - 2011. - 11 січ. (№ 2). - С. 5 : фото.
 
Віктор ЖЕРЕБНЮК:

«Ми зробимо Деснянський район найкращим у Києві»

Голова Деснянської райдержадміністрації розповідає «Вечірньому Києву» про стан справ у районі

Кирило Касаткін

kkp @ eveningkiev.com

Кореспондент «Вечірки» зустрівся з новопризначеним головою Деснянської райдержадміністрації, колишнім мером Жмеринки Віктором Жеребнюком, який розповів про власний погляд на розвиток району.

- Вікторе Миколайовичу, що ви можете сказати про загальний стан розвитку Деснянського району?

- Звичайно, поки що важко розповісти про все в деталях, але мені подобається наш район, тому що в нього є перспективи і є чого прагнути. Розпочинати треба з чистого

аркуша - від архітектурних форм, які сьогодні є в такому стані. Ми маємо все це і зачищати, і прибирати для того, щоби місто в новому форматі виглядало сучасно. Щодо грандіозних планів (за умови наявності коштів на розвиток району) - це будівництво ще однієї гілки метро, моста, автомагістралі, розв'язки, що дасть можливість для нормального сполучення обох берегів Дніпра, створення зручного для киян транспортного потоку. Я впевнений, що Деснянський район буде нормально розвиватись, адже в нас для цього існують усі передумови.

- Якщо не враховувати нової гілки метро, ви задоволені транспортною інфраструктурою району?

- Район наш широко розбудований, нормально виглядає. Мені подобається, що він забудований у правильному форматі. Єдине «але» - існують будівлі вже морально застарілі, які необхідно перебудовувати, реконструювати і ремонтувати. Тож роботи багато. Про привабливість району може свідчити той факт що тут важко зняти квартиру, вона сьогодні коштує майже стільки, як у центрі Києва. Цe означає, що в нас дуже багато приїжджих, які працюють, скажімо, на ринках і винаймають квартири. А незадоволений я тим, що людям, які працюють у центрі Києва, сьогодні важко дістатися до роботи - доводиться робити кілька пересадок з маршруток на метро, потім знову на маршрутки. Нова схема сполучення з центром ліквідує вузьке місце - Московський міст, дозволить нормально «дихати», тому що сьогодні ми задихаємось.

- Ви кажете, що житла вже не вистачає. А чи існують плани щодо будівництва нового житла? Чи не бракує соціальних об'єктів?

- Як я впевнився, соціальних об'єктів у нас вистачає. Зокрема, освітянських закладів - їх не заповнено. Тож маємо перспективу для майбутніх школярів. Щоправда, лишаються невеличкі проблеми з дитячими садками. Я вважаю, що в перспективі - у найближчі 5-10 років - усі школи будуть заповнені, і нам час будувати дитячі садки. Треба вирішити питання, щоб кінотеатри, які у Деснянському районі, були у відомстві району для того, щоб ми дійсно могли приділити увагу дитячій творчості і надати більше можливості для відлучення дітей від вулиці, надати їм нормальні умови для розвитку під доглядом педагогів, тренерів. Житло у нас є, є земля, комунальні мережі, вся необхідна інфраструктура - тож маємо всі можливості для подальшої розбудови. Звичайно,

будемо дивитися, щоб для жителів Києва ціна житла була доступною.

- Так, перспективи для розвитку є. І надалі будете розвиватися як спальний район?

- Я так не думаю. У нас є власне бачення того, як відродити нашу промислову зону, аби350 тисяч населення зайняти саме в нашому районі. Будемо за це боротися, оскільки це - перспектива району і зручність для його жителів.

- Щось із свого попереднього досвіду роботи, зокрема, мерства у Жмеринці, збираєтесь переносити в Деснянський район?

- Є дуже багато напрацювань. Сьогодні ми проводимо аналіз усього кращого, що зроблено в Деснянському районі,

залучаємо досвідчених практиків. Ідеться не лише про Жмеринку, в нас є чудова організація - Асоціація міст України, яка об'єднує чимало чудових фахівців. З ними ми підтримуємо постійний контакт, обмінюємось досвідом. Адже це - відкрита організація, яка надає можливість не вигадувати велосипед, а подивитись, як працюють інші, і адаптувати цей досвід для нашого району таким чином, щоб вигравала громада Києва в цілому.

- Ви вже вивчили проблемні точки в районі? І чи знаєте, як позбавитися цих проблем?

- Ми маємо план дій, знаємо, як навести порядок. Для цього потрібна виважена позиція, не слід робити нічого різко і гаряче, треба спілкуватися з людьми, пояснювати нашу позицію. У зв'язку з ліквідацією районних рад доводиться дуже багато документів узгоджувати з депутатами Київради, центральним офісом КМДА. Ми зараз у процесі відпрацювання таких механізмів, які б дали можливість якомога швидше узгоджувати ці документи.

- Відчуваєте допомогу від міста, чи вас кинули напризволяще?

- Не можу сказати, що хтось когось кинув. Я - людина нова, а голова КМДА Олександр Попов регулярно (двічі на тиждень) спілкується з нами. По понеділках і п'ятницях у нас проводяться колегії, круглі столи, де конкретно обговорюються наші проблеми, розглядаються шляхи їх вирішення. Олександр Павлович дослухається до думки своїх колег, тож, на моє переконання, вже найближчим часом ми побачимо результат. Треба накопичити критичну масу проблем, визначити шляхи їх вирішення, і після цього виходити на протокольні доручення і розпорядження, які дадуть можливість ліквідувати вузькі місця. Тож я постійно відчуваю турботу міської влади.

- Зі скасуванням районної ради збільшився чи зменшився приток фінансів у район?

- Він не змінився, відповідає тому бюджету, який було прийнято. На засіданні Київради було розподілено субвенції. Нашому району виділено на благоустрій значну суму.

- Яка у Вас програма-максимум?

- Звичайно, зробити Деснянський район найкращим у Києві.

 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter