Галактіонова, Катерина. Конфлікт навколо "Лісового" вичерпано

Галактіонова, Катерина. Конфлікт навколо "Лісового" вичерпано : підприємці домовилися із владою про демонтаж та альтернативну землю // Вечірній Київ. - 2011. - 18 трав. (№ 68). - С. 1, 3.
 
Конфлікт навколо «Лісового» вичерпано.

Підприємці домовилися із владою про демонтаж та альтернативну землю. 

Катерина Галактіонова

Учора в Деснянській РДА голова райдержадміністрації Віктор Жеребнюк, начальник Головного управління з благоустрою КМДА Сергій Садовой та власник кіосків на ринку «Лісовий», член фракції «УДАР» в обласній раді підписали мирову угоду. Таким чином, поставлено крапку в протистоянні між комунальниками, міліцією та представниками громадських організацій. Домовилися, що власник демонтує понад сотню яток самостійно. Натомість, він отримає на території ринку альтернативну земельну ділянку.

Як учора повідомляла «Вечірка», конфлікт навколо ринку біля станції метро «Лісова» стався в понеділок уранці, коли працівники комунального підприємства «Київблагоустрій» приїхали демонтувати кіоски. Міліціонерів із собою прихопили недарма. Підприємці оборону тримали міцно - вели прицільний вогонь яйцями та помідорами.

Комунальників на «Лісовий» привів припис прокуратури з вимогою усунути порушення земельного законодавства. Також, за словами керівника прес-служби Київської міліції Володимира Поліщука, ятки були встановлені всупереч вимогам законів про енергетику і транспорт. До того ж, надто близько до станції метро. Боротьбу за 20-метрову зону метрополітену ведуть давно і, з погляду міської влади, досить ефективно.

Припис про знесення яток на руках у адміністрації ринку був. Його вручили ще в п'ятницю, тож підприємці мали час, аби вивезти товар.

Світлана Худобаєва, представниця адміністрації ринку, в коментарі ТРК «Київ» повідомила, що цьогоріч не було отримано дозволу від газовиків.

- Ми не отримали погодження від газового господарства. Припис про знесення нам принесли у п'ятницю після 15 години. - розповіла пані Худобаєва.

Про те, що кіоскам тут не місце, говорить і начальник Головного управління з контролю за благоустроєм Сергій Садовой. Більше того, за його словами, на «Лісовому» мали передбачити такий розвиток подій.

- Керівництво ринку попередили і спеціалісти управління, і інспектори районних служб з благоустрою. Тут чудово знали ситуацію. Тим більше, що вже тривалий час із ними вели відповідну роботу, їм було відомо, що тут вони не мають права знаходитися.

Учора під час наради у Деснянській РДА власник кіосків Дмитро Крейнін підтвердив, що про демонтаж його попередили вчасно. А непорозуміння виникло через те, що він не повідомив про майбутні зміни орендарям. Хоча вони, вочевидь, були втаємничені в плани комунальників, бо чекали на них коло кіосків.

Підприємці, звісно, по іншу сторону барикад. Кажуть, що втрачають роботу, якою були задоволені.

Тримати оборону їм допомагали добровольці. Громадські активісти, студенти тощо. 13 з них опинилися в результаті сутичок у міліцейському відділку.

В центрі громадських зв'язків столичної міліції їх назвали «професійними маніфестантами». «Вечірці» вдалося з'ясувати тільки одне прізвище -Сергій Мельниченко. Він керівник громадської організації «Коаліція учасників помаранчевої революції» (КУПР) і часто бере участь у подібних акціях. Раніше у ЗМІ Мельниченка обвинувачували у причетності до організації проплачених пікетів та протестних акцій. Серед іншого, Мельниченка звинувачували у пошкодженні гранітного покриття на Майдані Незалежності під час «Податкового майдану». Разом із ним затримали ще 3 активістів КУПР. Втім, Мельниченко єдиний, кому вдалося уникнути покарання у вигляді затримання. Причиною стало те, що Мельниченко є інвалідом другої групи. А визволяли його народні депутати України Кирило Куликов і Михайло Волинець. Учаснику боїв за «Лісовий» доведеться сплатити 51 гривню штрафу. Всі інші пробудуть за ґратами 3 доби. У декого знайшли судимості та свідчення антисоціального способу життя. - Решта - студенти. Одному два місяці тому виповнилося 18 років. Тобто, бачимо, що це не самі підприємці порушували порядок і закидали працівників міліції яйцями, а люди, які не мають зовсім ніякого відношення до підприємництва і до цього ринку- повідомив керівник прес-служби Київської міліції Володимир Поліщук.

Сам Сергій Мельниченко у коментарі «Інтерфаксу» розповів, що до його організації з проханням по допомогу звернулися самі підприємці.

Поки мітингувальники вирішуватимуть свої проблеми з законом, власник незаконних МАФів витрачатиметься на їх демонтаж. Згідно з мировою угодою саме Форрест Груп, власником якої є депутат фракції «УДАР» облради Дмитро Крейнін, бере на себе зобов'язання демонтувати понад сотню кіосків.

       В свою чергу, начальник управління з благоустрою Сергій Садовий повідомив, що третина всіх кісосків столиці були встановлені незаконно. Чиновник нарахував 5 тисяч таких споруд. Також він висловив впевненість, що вже найближчим часом комунальне підприємтво «Благоустрій» всі їх демонтує.

 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter