Вулиця Маршала Жукова : [історія вулиці]

Вулиця Маршала Жукова : [історія вулиці] // Лісовий масив. - 2011. - трав. (№ 3). - С. 4 : фото.

Вулиця Маршала Жукова 

Одна з вулиць житлового масиву Лісовий. Простягається від вулиці Кіото до вулиці Космонавта Волкова. Виникла у середині 1960-х років як вулиця Поліграфічна (від розташованого на її початку НДІ поліграфічної промисловості). Сучасну назву отримала у 1974 році і названа на честь радянського військового керівника Георгія Жукова. Більшість старшого покоління добре знає життєвий шлях і військові здобутки цього діяча, а тому коротко пройдемося віхами його біографії.

Народився Георгій Жуков 1 грудня 1896 року (19 листопада за старим стилем),у Калузькій губернії. Його військова кар'єра розпочалася у 1915 році, коли Жуков був призваний до лав армії Російської Імперії. У складі драгунського полку він брав участь у Першій Світовій війні. Пройшов шлях від рядового до унтер-офіцера. Був двічі нагороджений орденом Св. Георгія за мужність.

У 1938-1939 роках був призначений командувачем 1-го Армійської групи в Монголії, війська якого у серпні 1939 року розгромили японську Квантунську армію на річці Халхін-Гол. З 1 лютого 1941 р. до 29 липня 1941 р. Жуков займав пост Начальника Генерального штабу. Саме під його керівництвом розроблялись плани на випадок війни з Німеччиною.

З 14 вересня до 6 жовтня Жуков командував Ленінградським фронтом і обороною Ленінграда. Радянські війська зупинили наступ німецьких військ, втім не вдалось запобігти оточенню міста і блокаді Ленінграда, що згодом призвело до численних втрат серед цивільного населення.

В жовтні 1941 – січні 1942 років Жуков керував обороною Москви. Ціною великих втрат вдалось зупинити наступ німецьких військ і перейти до контрнаступу.

18 січня 1943 року Жукову першому з генералів у роки війни присвоєно звання Маршал Радянського Союзу.

В березні 1944 після очолив 1-й Український фронт, після чого провів Чернівецько-Проскурівську операцію, в результаті чого Червона Армія вийшла до передгір'я Карпат.

10 квітня Жукова було нагороджено Орденом Перемоги №1.

8 травня 1945 року Г.К.Жуков від імені Радянського Союзу прийняв капітуляцію фашистської Німеччини.

До вулиці Маршала Жукова прилучаються вулиці Миколи Матеюка, Шолом-Алейхема, Академіка Курчатова та Лісовий проспект. У 2002 році по вулиці проведено тролейбусну лінію, якою курсує маршрут №37 від Троєщини до метро «Лісова».

       На вулиці розташовані: Міський центр радіаційного захисту населення м. Києва від наслідків Чорнобильської катастрофи, Пожежна частина №33, Бібліотека ім. С.Олійника Деснянського району, Бібліотека №119 для дітей, Київський міський будинок дитини «Берізка», Київський пансіонат ветеранів праці, громадська організація «Віва-Віта» товариство інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату Деснянського району.

 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter