Вулиця Шолом-Алейхема : [історія вулиці]

Вулиця Шолом-Алейхема : [історія вулиці] // Лісовий масив. - 2011. - черв. (№ 4). - С. 4 : фото.

Вулиця Шолом-Алейхема

Простягається від вулиці Бра­тиславської до вулиці Маршала Жукова. Виникла у середині 1960-х років. До вулиці Шолом-Алейхема прилучаються площа Волгоград­ська та вулиця Мілютенка.

Вулиця з'явилася в середині 60-х років XX сторіччя. її старожили добре пам'ятають, що забудова тут почалася будинками, які сьогодні мають парні номери. А на місці су­часних непарних будинків, були па­горби і яри, покриті соснами, куди жителі ходили збирати гриби. Сучасну назву вулиця одержала в 1966 р. на честь українського єврейського письменника Шолом-Алейхема.

Шолом-Алейхем - псевдонім, справжнє ім'я Шолом Рабинович (1859-1916 p.). Народився в м. Пе­реяславі Полтавської губернії, багато років прожив у Києві. Не випадково київська тематика широко представлена в багатьох роботах Шолом-Алейхема. Серед найвідоміших робіт - «Тевьє-молочник» (п'єса за цією книгою «Тевьє-Тевьє» і сьогодні з успіхом іде на сцені Київського театру ім. І.Франка), ро­ман «Менахем-Менда», автобіографічний роман «З ярмарку» та багато інших. В 1920-1950 pp. ім'я Шолом-Алейхема носила сьогод­нішня Костянтинівська вулиця. Меморіальний будинок-музей його імені існує на батьківщині письменника в Переяславі-Хмельницькому. В 1997 р. у Києві встановлений пам'ятник Шолом-Алейхему. На фаса­ді будинку №15 по вулиці Шолом-Алейхема встановлена анотаційна дошка на честь видатного єврейського письменника.

Однієї з головних споруд вулиці є Центр дитячої і юнацької творчості (ЦДЮТ). Заснований в 1988 р. В 1995 р. відкрита філія Центру на Троєщині. Щорічно в ЦДЮТ займа­ються близько 3 тис. дітей, пра­цюють понад 50 гуртків - науково-технічного, гуманітарного спрямування, художньої творчості й ін. Пе­дагогічний колектив центру нараховує понад 100 чол., більшість з яких мають звання «Відмінник освіти України». 310 різножанрових колективів 5 мають звання «Зразкових» і один «Народний». Це танцювальний ансамбль «Слов’яночка», вокальна студія «Елегія», танцювальний ансамбль «Радосинь». У Центрі діють два паспортизовані музеї. Це, насамперед, музей «Історії Великої Вітчизняної війни у фронтових долях земляків». Другий музей -«Хата моєї бабусі». Заснований в 1993 р. Має такі екс­позиції: «Українська хата XIX сторіч­чя», «Український костюм», «Укра­їнський рушник». Загальне число експонатів близько 460. Щорічно тут проводяться близько 100 екс­курсій, а також заняття із проблем народознавства, тематичні свята тощо.

На вулиці розташована одна з перших на масиві загальноосвітня школа №190, приватна гімназія «Грейс», комплексна дитячо-юнацька спортивна школа, що спеціалізується на таких видах спорту, як легка атлетика, бокс, боротьба, дзюдо, футбол.

Тут же розташовані ТОВ «Кон­дитерська фабрика «Ясена», що за­ймається виробництвом шоколадних виробів, а також ряд магазинів, аптек, пошта. А головне на цій вулиці проживали або живуть талановиті діячі мистецтва й літератури. Жителі вулиці пам'ятають молодого талановитого кінорежисера Лео­ніда Осику, відомого актора театру й кіно Леся Сердюка. Сучасну твор­чу інтелігенцію вулиці гідно пред­ставляють поет О. Палійчук, критик і перекладач Н. Ющук і багато хто ін­ших.

      У центрі вулиці Шолом-Алейхема є велика площа, що має офі­ційну назву Волгоградська. Хоча жителі масиву й призабули цю назву, замінивши його словами «клумби» або «кільце», але це єди­на площа на масиві.

 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter