Вулиця Академіка Курчатова : [історія вулиці]

Вулиця Академіка Курчатова : [історія вулиці] // Лісовий масив. - 2011. - лип. (№ 5). - С. 4 : фото. 

Вулиця Академіка Курчатова

Простягається від вулиці Бра­тиславської до вулиці Маршала Жукова. Виникла у середині 1960-х років. Первісна назва - Нова вулиця. Сучасну назву отримала у 1970 році на честь радянського фізика-ядерника Ігоря Курчатова. До вулиці Академіка Курчатова прилучається вулиця Мілютенка.

Ігор Васильович Курчатов (1902-1960 p.) - радянський фізик, академік (1943 p.), тричі Герой Соціалістичної праці (1949,1951,1954). Під його керівництвом був створений перший у Європі атомний реактор (1946),створена перша радянська атомна бомба (1949), перша у світі термоядерна бомба (1953), перша у світі промислова атомна електро­станція (1954), перший у світі атомний реактор для підводних човнів (1958) і атомних криголамів (1959). Нагороджений п'ятьма Орденами Леніна, іншими орденами й медалями. Лауреат Державної премії СРСР 1942, 1949, 1951 та 1954 pp., Ленінської премії 1957 р. Похований на Червоній площі біля Кремлівської стіни.

На вулиці Курчатова знаходить­ся підприємство хімічної промисло­вості ТОВ НВП «Катран». Створене в 1991 р. це підприємство є одним з основних виробників засобів індивідуального захисту для силових міністерств нашої країни. З перших днів роботи на «Катрані» почалася розробка нових зразків і видів продукції. У результаті вже перший костюм ЄС-1, для групи забезпечення космонавтів, був представлений на всесвітній виставці в Парижі.

Сьогодні на підприємстві налагоджене масове виробництво засобів індивідуального захисту - гідрокостюми «мокрого» і «сухого» типу, а також аксесуари для них: жилети страхувальні, рятувальні, рятувальні гідрокостюми, теплозахисні засоби, костюми для палубних робіт, вахтові костюми, спеціальний одяг для працівників підприємств рибної промисловості.

З 2005 р. на вулиці Академіка Курчатова функціонує Центр із пи­тань сім'ї та жінок. Його головне завдання - формування суспільної думки про роль і місце жінки в сучасній тендерній політиці. Структурним підрозділом Центру є при­тулок для тимчасового перебуван­ня жінок, які піддавалися насильству в родині. З метою Соціальної адаптації таких жінок у притулку створена медико-лікувальна служба, проводяться консультації юристів, психологів. Жінки мають можливість потрапити в притулок, зателефонувавши по телефону «довіри», що діє при Центрі. Соціальні послуги Центр надає безкоштовно, що є особливо важливим для ма­лозабезпеченої частини населення. Наявна в Центрі інформаційна база, надавана їм, практична допомога є особливо корисною для жінок, які постійно піддаються психологічному й фізичному насильству в роди­ні, а також їхнім близьким і рідним, які можуть пройти тут реабілітацію.

Протягом тривалого часу на вулиці успішно функціонують три загальноосвітні школи.

Загальноосвітня школа №152. Школу відкрито в 1970р. має лінгвістичний профіль із поглибленим вивчанням англійської мови. В 22-х класах школи навчається понад 500 учнів. Тут успішно працюють близь­ко 15 різних гуртків і спортивних секцій. З 2005 р. вона є пілотною школою для проведення Всеукра­їнського експерименту «Приклад­на інформатика й англійська мова» Центру інформаційних технологій. Здійснюється також робота із програми «Паросток», «Сходи до ін­форматики» і «Комп’ютерна абетка».

Навчально-виховний процес у школі забезпечують понад 50 педагогічних працівників, з яких шесте­ро нагороджені знаком «Відмінник освіти України», сім - учителів методистів, вісім - учителів першої категорії.

Загальноосвітня школа №212. Початок роботи школи - 1974 p., a її першим директором був учасник Великої Вітчизняної війни П.Ф. Кириченко.Сьогодні колектив школи нараховує понад 40 висококваліфікованих педагогів. До програми навчання школярів з першого класу включені: англійська мова, російська мова, сходи до інформати­ки. Учні старших класів навчаються по трьох профілях: української філології, математики, історико-філологічному. У навчальному закладі працюють гуртки й спор­тивні секції: футбол, волейбол, спортивно-бальний і народний танець, м'якої іграшки й т.д. При шко­лі створені й працює народознавчий музей «Традиції й побут українців», беззмінним керівником якого є В.А. Зеленська.

Загальноосвітня школа №218. Відкрита в 1977 р. Мова навчан­ня - українська, вивчаються також англійська й французька мови. За­гальна чисельність учнів - близько 600 чоловік. З 2007-2008навчаль­ного року в школі введено експе­риментальну програму «Сходи до інформатики». Нею охоплена біль­ша частина початкових класів. Для організації навчального процесу в школі функціонують більше 30 кабінетів, у т.ч. сучасні кабінети ін­форматики. Активно використовується мультимедійне обладнання. Для розвитку творчого потенціалу у школі створене наукове об'єднання учнів, у якому працюють чотири відділення й дев'ять секцій. Систе­матично проводиться профорієн­таційна робота, тижні й місячники профорієнтації. Учні регулярно від­відують центр зайнятості, ярмарок професій.

Навчально-виховний процес у школі забезпечують 54 викладача з почесних десять нагороджені зна­йомий «Відмінник утворення України». У школі творчо працюють ві­сім методичних об'єднань. Учите­лі регулярно відвідують семінари й майстер-класи для знайомства з передовим досвідом колег району й міста.

Дитяча музична школа №24 - початку свою роботу в 1973р. для обдарованих дітей Лісового масиву. Більше 40 викладачів школи, біль­шість із яких мають вищу музичну освіту, забезпечують роботу 5 відділень: фортепіанного, струнного, народного, духового й теоретичного. Вони знайомлять учнів із кра­щими зразками світової музичної класики, виховують любов до рід­ної культури, розвивають у дітей музичні здібності й смаки. Особли­вою популярністю користується хо­ровий колектив школи. Він є лауре­атом багатьох міжнародних конкурсів і фестивалів.

Жителям і учням не лише цієї вулиці добре відомі розташовані тут дві бібліотеки. У тому числі бібліотека ім.B.C. Кучера - носить ім'я відомого українського письменника XX століття. До послуг відвідувачів тут є широкий спектр літератури з усіх галузей знань - а це понад 39 тисяч екземплярів книг і брошур і понад 100 періодичних видань. Щорічно бібліотеку відвідують близько 5 тисяч читачів. Свою інформаційно-масову, індивідуальну роботу працівники бібліотеки зосередили на популяризації літератури з питань медицини й охорони здоров'я насе­лення. А головний девіз у їхній ро­боті «Через здоров'я до відроджен­ня націй».

Бібліотека ім. Ю.О.Гагаріна від­крита в 1971р., в 1985 р. їй присвоїли ім'я Ю.Гагаріна. Вона є центром національно-патріотичного вихо­вання дітей від 4 до 16 років. Фонд бібліотеки нараховує близько 55 тисяч екземплярів. Молодші школярі тут можуть стати членами Клубу любителів природи «Струмочок», учні 5-9 класів - відвідувати лекторій Києво-Печерської Лаври. Ті, хто цікавляться історією України, мо­жуть брати участь у літературних ві­кторинах, бесідах і т.д.

      Золотий потенціал жителів ву­лиці - учасники бойових дій у роки Великої Вітчизняної війни. Зокре­ма, у складі Ленінградських, Українських, Кавказьких, Південно-Західного фронтів воювали орденоносці Н.Л. Горелов, В.А. Вартьян, В.Е. Забєлін, А.Т. Капустін, І.В. Кузовкін, В.К. Куций, В.І. Лученко, В.І. Маркін, І.К. Ніжнік, О.С. Пушина, І.К. Рудкін, Т.А. Свішельская. Інтернаціональну місію в різні роки й у різних країнах виконували: І.П. Бабенко, В.И. Бовпун, А.Г. Грищук, Б.Я. Жулинський, І.Б. Жулинський, Н.І. Іванюк, Т.І. Мірошник, Ю.В. Рибалко, Л.Н. Уманський, А.О. Філіпчук, В.Г. Ясько й ін.

 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter