Спірін, О. А. Вулиця Миколи Матеюка : [історія вулиці]

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Обычная таблица"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}

Спірін, О. А. Вулиця Миколи Матеюка : [історія вулиці] // Лісовий масив. - 2011. - верес. (№ 7). - С. 4 : фото.

Вулиця Миколи Матеюкаalt

        Микола Антонович Матеюк. Народився в 1908 р. Закінчив Київський технікум легкої промисловості. Учасник Великої Вітчизняної війни - розвідник партизанського загону, керівник розвідувально-диверсійної групи. Після війни працював директором Дарницького шовкового комбінату (1949-1960 p.). Був депутатом Київської міської ради (1957-1960 p.). Помер в 1960 р. Похований на Байковому цвинтарі. На фасаді будинку №2 у 1983 році встановили анотаційну дошку з його барельєфним портретом.

Виникла в середині 1960-х років як провулок Поліграфічний (від розташованого на початку вулиці НДІ поліграфічної промисловості). Пролягає від вулиці Мілютенка до вулиці Маршала Жукова. Сучасну назву одержала в 1969 р. на честь М.А. Матеюка.

Крім житлових будинків на вулиці М. Матеюка розташований ряд установ, організацій, відомчих гуртожитків. Це насамперед - поліклініка №3 Деснянського району. Укомплектована кваліфікованим медичним персоналом, оснащена сучасним устаткуванням поліклініка обслуговує хворих з різними формами захворювань. Поліклініка уведена в експлуатацію в 1971 році. У структурі поліклініки три терапевтичних відділення, хірургічне відділення, жіноча консультація, денний стаціонар на 18 місць, фізіотерапевтичне відділення, клініко-діагностична лабораторія, стоматологічне відділення, зубопротезне, відділення лікарів фахівців, рентгенологічне відділення й ряд інших. У поліклініці працюють 25 лікарів з вищою атестаційною категорією й 33 лікаря з досвідом роботи понад ЗО років. Поліклініка обслуговує 71000 осіб дорослого населення. У тому числі понад 22 тис. пенсіонерів.

Республіканське вище училище фізичної культури. Засноване в жовтні 1966 р. училище є базовою установою для підготовки спортивного резерву для збірних команд України. В училищі навчаються діти з 6 по 11 класи. Вони вивчають програму загальноосвітньої школи, поєднуючи її із заняттями з 12-ти видів спорту.

За роки свого існування училище підготувало 213 чемпіонів Олімпійських ігор, 192 чемпіона світу і Європи, 45 заслужених майстрів спорту, понад 2000 майстрів спорту. Нині в училищі навчаються понад 500 учнів.

Серед випускників училища: чемпіони світу з легкої атлетики Жанна Пінтусевич і Олександр Багач, чемпіони Європи й світу з фехтування Наталя Конрад і Володимир Лукашенко, олімпійські чемпіони Вадим Гутцайт і Олександра Тимошенко, чемпіонки світу з художньої гімнастики Тамара Єрофеєва й Ганна Бессонова, абсолютна чемпіонка Європи зі спортивної гімнастики Аліна Козич і багато інших.

На вулиці Матеюка розташовані також два гуртожитки торговельно-економічного університету, дитячий садок № 569.

Жителі вулиці М.Матеюка свято бережуть пам'ять про тих людей, які проживали на ній, пишаються тими, хто сьогодні гідно представляє свою вулицю, примножує її гордість і славу. Серед них відомий український композитор Іван Сергійович Толстов. Після навчання в музичному училищі він вступив до Ташкентської консерваторії, яку закінчив з відзнакою. Незабаром став членом Спілки композиторів. Серед найбільш відомих музичних доробків І.Столетова - симфонічна картина «Казка про попа і робітника його Балду» за казкою О.С. Пушкіна, моноопера за оповіданням А.П.Чехова «Смерть чиновника», камерно-інструментальна музика, музика для естрадно-симфонічного оркестру радіо й телебачення України та ін.

Жителі вулиці пишаються й тими, хто в роки війни захищав країну від фашизму - це Володимир Олександрович Титов, Євген Михайлович Цилицький.

Серед мешканців вулиці є також і воїни-інтернаціоналісти: М. Артюх, М. Будилов, В. Литовченко, І. Матухно, О. Миколюк.

Спірін О.А.,

доктор історичних наук

 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter