Учні ліцею № 293 Деснянського району зустріли весну по-болгарськи

Учні ліцею № 293 Деснянського району зустріли весну по-болгарськи : [перший день весни у Деснянському р-ні зустріли за давніми болгарськими звичаями] // Хрещатик. - 2012. - 6 берез. (№ 32). - С. 4.

Учні ліцею № 293 Деснянського району зустріли весну по-болгарськи

Перший день весни у Деснянському районі зустріли за давніми болгарськими звичаями. А започаткували цю традицію учні ліцею N9 293 з поглибленим вивченням болгарської мови. Йдеться про одне з найулюбленіших свят у болгар — Баби Марти, яке відзначається саме 1 березня.

Окрім традиційних гулянь, під час яких болгари співають, танцюють, стрибають через вогнище, спалюють солом'яне опудало, що втілює зло, накопичене за рік, а також дарують один одному власноруч зроблені чер-воно-білі мартенички. Як розповіли вихованці ліцею, мартеничку або приколюють на груди, або ж носять на зап'ястку і не знімають, поки не побачать першу весняну пташку чи перший зелений листочок на дереві. Як і торік, учні ліцею влаштували справжнє свято Баби Марти з розповідями про його традиції, запальними піснями і віршами. До свята у ліцеї готуються заздалегідь — діти вивчають його історію, звичаї святкування, пісні, вірші, вчаться плести мартенички. Щороку учні роблять це з надзвичайним задоволенням та завзяттям.
 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter