Заславська, Ірина. Княжий Городець на Троєщині

Заславська, Ірина. Княжий Городець на Троєщині : [19 травня заплановано відкриття етнопарку біля озера Гнилуша, який відтворить самобутність епохи Київської Русі] // Нова Троєщина. – 2012. - № 9 (13). – С. 3.
 

Княжий Городець

на Троєщині

  На появу етнопарку, який відтворить самобутність епохи Київської Русі, наповнить територію на березі озера Гнилуша історичним змістом та духом Княжого Городця, де десять віків тому Ярослав Мудрий підписав мирову угоду зі своїм братом Мстиславом Чернігівським і дав поштовх для об'єднання України-Руси в єдину державу, з нетерпінням чекають не лише мешканці Троєщини. Представники туристичного бізнесу хоч сьогодні готові внести Княжий Городець до списку пам'ятних місць столиці. Найвідоміші продюсери шоу-бізнесу вже мріють перетворити Княжий Городець на Троєщинський «форт Буаярд», пропонують влаштовувати там різноманітні квести на середньовічну тематику. Справа лишилася за малим - засукати рукави та почати зводити дружинне поселення часів Київської Русі. А розпочнеться реалізація цього грандіозного проекту вже після відкриття етнопарку, що заплановане на 19 травня.
 Першими дізнатися про плани розробників проекту, без заперечень, мають мешканці Троєщини. Нам вдалося поспілкуватися з авторами ідеї, які обіцяють перетворити Княжий Городець на перлину національного масштабу. Щоб відчути глибинне занурення в ту далеку епоху, й термінами доведеться послуговуватися історичними. Отже, ділянку з будівлями, обнесену частоколом з двома кутовими баштами й однією вежею над ворітьми, у давнину називали детинцем. Наш детинець, як і у древні часи, буде цілісним комплексом.Сучасники назвали б таке дружинне подвор'є військовим гарнізоном, де обов'язково має бути стайня, гончарня, кузня,інші ремісничі майстерні. Тут же мають бути дружинна гридниця, лазня, корчма, де вояки відпочивали б після ратних походів. Звісно, детинець мусить мати і свою пристань, і ладью-драккар, готову будь-якої хвилини дати відсіч ворогам з води.
 Звісно, Княжий Городець на Троєщині не повинен перетворитися на класичний музей під відкритим небом, такий у столиці вже є. Тут усі відтворені історичні будівлі окрім пізнавальної мети матимуть ще й розважальний характер. Приміром, корчма,яку планують розмістити у дружинному теремі, готова буде запропонувати своїм відвідувачам відповідно й страви древньоруського меню, у кузні навчать кувати бойові обладунки та мечі, а в древньоруській капличці можна буде не тільки богослужіння проводити, а й вінчати молодят за древніми обрядами.Стилізовані під древньоруські стайні можна було б застосувати під школу верхової їзди, про яку давно мріють мешканці найбільшого в Україні району - Деснянського. Поблизу Княжого Городця вдосталь місця і для проведення міжнародних кіннихтурнірів і змагань. З користю для відвідувачів унікального комплексу пропонується використовувати й оглядові вежі. В одній можна буде розмістити збройову майстерню, в іншій - ательє історичного костюму.
 За задумом авторів проекту, історико-культурний центр Княжий Городець повинен забезпечити відвідувачам «глибинне занурення у середньовічну Русь».Екскурсії супроводжуватимуться спектаклем, в якому актори, зодягнені за всіма вимогами древньоруського костюму, виконуватимуть ролі найвеличніших у нашій історії діячів. Подібних проектів Україна ще не знала.
 Тож інтерес до Княжого Городця переоцінити вже сьогодні дуже важко. Весь культурний світ матиме змогу дізнатися,звідки почалася Київська Русь і яку роль відіграла Троєщина в державотворенні України... 

Ірина ЗАСЛАВСЬКА

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter