Заславська, Ірина. Міжнародний фестиваль на Троєщині!
Ось і «Сталева Муза», яка проводиться в Києві уже
восьмий рік поспіль, зібрала чимало відвідувачів. Воно й не дивно: програма фестивалю надто насичена і різноманітна, щоб просидіти
у вихідні біля екранів телевізорів.
А тут тобі - і виставка-ярмарок народних майстрів, і різноманітні конкурси, і
майстер-класи, а на додачу ще й видовищні змагання лицарів та виступи
приборкувачів вогню.
Біля одного з наметів знайомимося з Сергієм Казьміним, який знається на різних духових інструментах. Народний майстер намагається навчити молоду дівчину, вбрану у середньовічний костюм, грати на дуже великій сопілці. Та їй усе не вдається «піймати» науку.
- Повітря треба спрямовувати в дірочку тоненькою цівочкою, - пояснює Сергій. Яка то була радість, коли чудернацький музичний пристрій таки послухався дівчину й видав мелодійні звуки...
- Сопілка, свистковий інструмент, окарина, - показує народний майстер свої вироби. - Таких великих в Україні не робили, але в нас були поширені маленькі свищики. Між іншим, раніше музичні інструменти слугували не тільки для розваг, вони знаходили своє практичне застосування й у побуті. Приміром, свищиками наші пращури приваблювали співочих птахів.
- Зараз можна навчитися виготовляти музичні інструменти з кокосових горіхів, очерету, бузини, калини, кераміки... Підійде будь-який матеріал, який можна обробити, - ділиться секретом майстер. - Робите дірки - від чотирьох до восьми - і«вчіть» інструмент, виготовлений власними руками, грати вам веселі мелодії.
Неподалік знаходиться майстерня, де навчають мистецтву розписування традиційних українських пряників, спечених за стародавнім рецептом.
-Такі пряники випікали в основному на великі свята, бо вони дуже смачні й довго зберігаються, але зазвичай їх з'їдали дуже швидко, - розповіла кореспонденту «Нової Троєщини» Світлана Грибан. –Рецепту цього смаколика вже більше століття. Тут використовується одразу п'ять спецій- кардамон, кориця, імбир, мускатний горіх і гвоздика. Остання служить натуральним консервантом. Барвники теж натуральні -какао, яєчний білок і цукрова пудра. Щоправда, кожна господиня на свій розсуд могла дещо міняти пропорції інгредієнтів: хтось додавав більше яєць, хтось більше жиру (зараз маргарину). Єдина відмінність зі стародавніми аналогами - раніше використовували борошно більш грубого помелу, ніж зараз. Але вже за власним досвідом скажу, що на пряники краще брати борошно грубіше, - ділиться секретом народна майстриня.
Тут можна було не тільки спробувати себе в якості художника-кондитера, а й забрати з собою ексклюзивний пряник, розписаний власноруч. Володимир Сиридов, мешканець Троєщини, коли почув про це, всівся розмальовувати подарунки для своїх друзів і родичів, а ще - для колег по роботі. Хіба ж часто випадає шанс купити іменні пряники за ціною від 3 до 25 гривень? Першим почав розмальовувати смаколика до 15-річчя власної фірми.
Майстриня трохи підправляє виведені каракулі, щоб літери, які малює початківець, можна було легко прочитати. Більше ми не заважали творчому процесу, бо кортіло хоча б одним оком глянути, що ж відбувається в інших виїзних майстернях.
Починаємо загинати пальці: скільки «Сталева Муза» зібрала під своїми знаменами майстер-класів? Вправно володіти древніми видами зброї навчали фахівці бою на ножах «Fratria Fortis», секретами своєї майстерності ділилися з гостями свята каскадери, приборкувачі вогню з театру «Staf Family», історичні танці розучували всі бажаючі з творчим колективом «Алентрада». Чимало охочих зібрали і майстер-класи з середньовічних ремесел(під керівництвом майстрів-ремісників і майстрів народних промислів з усієї України) та майстер-клас з виготовлення виробів із художнього скла.
Той, кому не до вподоби рухливий спосіб відпочинку, міг просто сидіти в «амфітеатрі» і спостерігати за розважальним дійством. Спочатку глядачів вражала показом колекції середньовічних історичних і театральних костюмів майстерня «Джойссан-дефіле», потім танцювальний колектив «Лотос». Ну і звісно, хіба буває українське свято без запальних пісень? їх на фестивалі прозвучало немало, зокрема й у виконанні вокально-інструментальних колективів «Зеленая птица» та «Сны дорог».
Центральною подією фестивалю став лицарський турнір між представниками різних країн. За призи фестивалю у поєдинках змогли взяти участь бажаючі, зареєстровані належним чином організаторами «Сталевої Музи». Найдостойніших обирало журі з 12 прекрасних леді, відомих своєю красою та благочестям. Вони, як і в давні часи, були наділені правом зупинити поєдинок, якщо хтось з учасників порушував кодекс лицарської честі.
- На наше свято завітало понад чотири сотні гостей з Росії, Білорусі та України, - прокоментував подію для «Нової Троєщини» народний депутат України Валерій Борисов. - Троєщина вкотре продемонструвала свою щиру гостинність. Ми знову довели всьому Києву, що вміємо влаштовувати свята не гірші, ніж ті, що проходять на Печерську. Тож гідні й кращої долі, й комфортніших умов проживання. Троєщина буде найкращим мікрорайоном у Києві! Бо це найбільший в Україні міський масив, який прагне бути сучасним, комфортним і безпечним. А мешканці Троєщини день у день доводять, що вони вміють не лише змістовно й весело відпочивати, а й цілеспрямовано йти до спільної мети. Заради свого майбутнього, заради майбутнього своїх дітей. Так вже склалося історично! І цей процес - невідворотний.
Ірина ЗАСЛАВСЬКА