Щербата, Ірина. На заводі "Радикал" знешкоджують небезпечні речовини

  Щербата, Ірина. На заводі "Радикал" знешкоджують небезпечні речовини : днями звідти вивезли першу партію відходів, які утилізують за кордоном // Хрещатик. – 2012. – 23 жовт.
 
На заводі "Радикал" знешкоджують небезпечні речовини
images
Днями звідти вивезли першу партію відходів, які утилізують за кордоном

Ще у 1996 році підприємство "Радикал" припинило свою діяльність. Тоді залишки хімічних речовин не вивезли з установи, відтак вони зберігаються там без належних умов. Цього року міська влада виділила 5 млн грн для знешкодження та вивезення хімікатів. Так, минулої п’ятниці перша партія хлорорганіки залишила місто.


Наразі основним джерелом забруднення залишається цех електролізу, склад солерозчинника та шламонакопичувачі. Окрім того, потребують демонтажу та вивезення  будівельні конструкції та підлога цеху електролізу, де зберігаються залишки ртуті.


У п’ятницю 4,4 тонни токсичних речовин, що містять хлор, були вивезені з міста. Виконує ці роботи компанія "С. І. Груп Консорт Лтд", яка має великий досвід зі знешкодження небезпечних відходів. Їх герметично запакували у 72 спеціальні бочки. Найближчим часом вони будуть відправлені на утилізацію за межі України. Цієї подією було покладено початок масштабної кампанії з санації території ВАТ "Радикал".


"Ми розпочали ліквідацію однієї з так званих "темних екологічних плям" на мапі Києва. З моменту закриття виробництва на заводі "Радикал" у 1996 році тут проводилися певні роботи зі знешкодження ртутовмісних відходів на території колишнього продукування. Однак питання повної утилізації небезпечних хімічних сполук залишалося невирішеним. Мова йде не лише про конструкції, забруднені ртуттю, а й про хлорорганічні речовини, які також зберігалися на території заводу. Ми розпочали вивезення саме хлоровмісних відходів",— зазначила "Хрещатику" начальник ГУ промислової, науково-технічної та інноваційної політики КМДА Людмила Денисюк.


Переможцем тендеру на розробку техніко-економічного обґрунтування екологічно безпечного збирання, перевезення, знешкодження і захоронення ртутовмісних відходів стало СП "Єврохім", яке має значний досвід роботи у цій сфері. "Більшість речовин — першого і другого ступенів небезпеки. Зберігалися вони в основному в технологічному обладнанні, деякі — в тарі, яка за останні роки стала непридатною. Усі відходи ми перепакували з металевої тари у високоякісні та надійні полімерні бочки для подальшого транспортування за кордон",— розповів начальник проектно-конструкторського відділу СП "Єврохім" Ілля Дрель.


За словами Людмили Денисюк, цього року місто виділило 5 мільйонів гривень для розробки техніко-економічного обґрунтування, проведення екологічного аудиту, дослідницьких робіт, які дозволять чітко розробити алгоритм вивезення усіх небезпечних речовин.


До кінця цього року з території заводу "Радикал" буде вивезено 50 тонн відходів, що містять хлор. За попередніми розрахунками, загальна маса небезпечних речовин, яку планується відправити на демеркуризацію, складає орієнтовно 130 тис. тонн. Повністю очистити територію ВАТ "Радикал" планують до 2017 року. Фінансування цих робіт буде здійснюватися за рахунок бюджетних коштів, що складатиме 134 млн гривень.
Ірина ЩЕРБАТА "Хрещатик"
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter