Гончар, Віталіна. Швидка допомога стає зручнішою

 Гончар, Віталіна. Швидка допомога стає зручнішою : [на підстанції швидкої медичної допомоги в Деснянському районі 10 вересня було оновлено автопарк — до роботи стали ще 17 одиниць спецтранспорту] // Хрещатик. – 2012. - 11 верес.
 
Швидка допомога стає зручнішою
images
Столичні медики отримали ключі від нових спецавтомобілів
 

  Вчора на підстанції швидкої медичної допомоги в Деснянському районі було оновлено автопарк — до роботи стали ще 17 одиниць спецтранспорту. Закупівлю машин спільно профінансували з державного та столичного бюджетів. До кінця року міська влада планує оновити карети швидкої допомоги в Києві на 85 %. А наступного року застарілий транспорт повністю замінять сучасним.

 У Києві зникнуть випадки, коли швидка допомога приїздить до пацієнта з запізненням. Про це заявив голова КМДА Олександр Попов під час передачі нових машин "швидкої" підстанції № 15 у Деснянському районі столиці. Він повідомив, що за поточний рік до роботи у столиці стали 65 одиниць нового медтранспорту, який оснащений сучасним обладнанням.

 Закупівля автівок відбувалася за кошти державного та міського бюджетів. Вартість однієї машини, яка рятуватиме здоров’я та життя киян, складає 500 тисяч гривень. Трохи дорожче, за рахунок обладнання, коштують реанімобілі — 600 тисяч гривень. Зазначимо, що медичний транспорт у столиці за останні 5 років не оновлювався.

 “Приємно, що проект, який розпочався з ініціативи уряду, був підтриманий містом і реалізується на практиці. У цьому році ми оновимо транспортний парк "швидких" майже на 85 %”, — сказав Олександр Попов, звертаючись до працівників підстанції швидкої допомоги. 17 сучасних карет “швидкої” — це друга партія автомобілів екстреної допомоги, яку Київ отримує за урядовою програмою. Перші 25 карет та 2 реанімобілі (придбані за кошти міського бюджету) курсують вулицями міста ще з липня.

 Заступник Київського міського голови — секретар Київради Галина Герега вважає, що першочерговим завданням у розвитку медичної галузі є саме якісне оновлення транспортного парку. “У 2012-му році видатки на утримання станцій швидкої допомоги ми збільшили у порівнянні з минулим роком на 38 %. А також підвищили видатки на медикаменти з 6-ти до 35 гривень з розрахунку на один виклик”, — прокоментувала “Хрещатику” Галина Герега.

 Важливо, що відтепер карети “швидкої” стовідсотково укомплектовані всіма необхідними медикаментами. Більше того — починаючи з цього року, медики мають можливість надавати допомогу хворим ще на догоспітальному етапі. “Йдеться про хворих, які отримали інсульт чи інфаркт. У таких випадках дуже важливий фактор часу. Необхідно в перші кілька годин ввести спеціальні препарати, які можуть вирішувати подальшу долю хворого. Тепер це можна зробити дорогою до медичної установи”, — пояснив “Хрещатику” начальник ГУ охорони здоров’я Віталій Мохарєв.

 Посадовець також додав, що на черзі в міської влади ще одна медична програма. Вона пов’язана з оновленням автомобілів невідкладної медичної допомоги. “Ми сподіваємося, що це питання зможемо вирішити протягом цього та наступних років. Вже зараз здійснюються процедури, спрямовані на закупівлю 150 автомобілів, які будуть обслуговувати центри первинної медичної допомоги. Цей проект відбувається в рамках реформування системи охорони здоров’я”, — зазначив Віталій Мохарєв.

 
Віталіна ГОНЧАР “Хрещатик”. 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter