Сухорончак, Наталка. Місто спрямує зусилля на подолання туберкульозу

  Сухорончак, Наталка. Місто спрямує зусилля на подолання туберкульозу : [у Центральній поліклініці № 1 Деснянського району 10 вересня відкрилася тематична виставка “Туберкульоз — загроза, яку можна подолати”] // Хрещатик. – 2012. – 11 верес.
 
Місто спрямує зусилля на подолання туберкульозу
images
У поліклініці № 1 Деснянського району за сприяння Галини Гереги з’явиться новий рентген-апарат
 

 У Центральній поліклініці № 1 Деснянського району вчора відкрилася тематична виставка “Туберкульоз — загроза, яку можна подолати”. У рамках боротьби з цією недугою інформаційні стенди почергово виставлятимуть у всіх медичних закладах району. А вже до кінця місяця у районній поліклініці № 1, за сприяння заступника міського голови — секретаря Київради Галини Гереги, запрацює новий рентген-апарат. Саме таким чином — покращуючи медичне забезпечення закладів охорони здоров’я та проводячи активну просвітницьку роботу — заплановано змінити невтішну динаміку захворювання на сухоти в місті.

 У Деснянському районі захворюваність на туберкульоз за 6 місяців поточного року збільшилася на 18 %. Про це повідомив начальник ГУ охорони здоров’я КМДА Віталій Мохорєв. На диспансерному обліку тут перебуває 710 осіб, із них 230 — з активною формою, 69 — виявлено вперше. 55,2 % хворих на різні форми туберкульозу виявлено при профілактичних оглядах. Щоб активізувати просвітницьку і профілактичну роботу серед населення, у районі, завдяки допомозі фахівців Національного медичного університету імені Богомольця, було створено експозицію на тему “Туберкульоз — загроза, яку можна подолати”. Найближчим часом ця тематична виставка побуває в усіх районних закладах охорони здоров’я.

 “Нас турбує зростання рівня захворюваності в районі на туберкульоз, і головне наше завдання — долучати якомога більше людей до профілактичних заходів, щоб змінити цю ситуацію, — зазначила “Хрещатику” заступник міського голови — секретар Київради Галина Герега. — При формуванні бюджету на наступний рік ми обов’язково передбачимо кошти на профілактику туберкульозу в місті. А ще докладемо максимум зусиль, аби в кожній поліклініці був сучасний рентген-кабінет, аби у людей була можливість обстежитися і виявити хворобу на початковому етапі”.

 Галина Герега також долучилася до боротьби із туберкульозом у районі. Ще в березні, під час огляду приміщення поліклініки № 1 Деснянського району, вона зауважила, що у медзакладі, який обслуговує понад 58 тисяч мешканців району, не працює рентген-кабінет, бо апаратура вичерпала свій ресурс. Саме тоді і виникла ідея придбати для поліклініки сучасне обладнання. “Як мені повідомили, рентген-апарат уже до кінця жовтня буде встановлено”, — заявила секретар Київради.

  Як зазначив “Хрещатику” доктор медичних наук, завідувач кафедри фтизіатрії Національного університету імені Богомольця Раду Процюк, не лише антисоціальний спосіб життя може ввести в дію пусковий механізм хвороби на туберкульоз, а й стреси, травми, погане харчування. Але науковець наголошує, що сухоти — виліковні. І тому дуже важливо, аби інформація про них була загальнодоступною, щоб люди знали основні її симптоми (наприклад, кашель, який триває довше двох-трьох тижнів) і зверталися до фахівців при перших ознаках захворювання.

 
Наталка Сухорончак “Хрещатик”
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter