Знаменський, Віталій. У Деснянському районі встановлять архітектурний елемент "Земля"

Знаменський, Віталій. У Деснянському районі встановлять архітектурний елемент "Земля" : [26 квітня відбудеться урочисте відкриття архітектурного елементу "Земля", яке розміститься на території меморіального комплексу "Героям Чорнобилю" та завершить композицію "Прометей"] // Хрещатик. - 2013. - 24 квіт. (№ 58). - С. 4 : фото. 
У Деснянському районі встановлять архітектурний елемент "Земля"
images

Його розмістять на території меморіального комплексу "Героям Чорнобиля"

З нагоди відзначення 27-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС у Деснянському районі столиці встановлять архітектурний елемент "Земля", котрий завершить композицію "Прометей". У червні на території комплексу мають закінчити бетонування ротонди, а в перспективі — спорудити капличку.


На території меморіального комплексу "Героям Чорнобиля", який розташований у Деснянському районі Києва, 26 квітня об 11.00 відбудеться урочисте відкриття архітектурного елементу "Земля". Про це "Хрещатику" повідомила начальник управління праці та соціального захисту населення Деснянської РДА Анастасія Філоненко. За її словами, саме цей елемент і має завершити композицію знаку "Прометей", який було встановлено раніше, а також першу чергу із запланованих робіт. "Нині тут кипить робота, впорядковують територію навколо монументів,— повідомила вона.— Згідно з задумом розробників проекту, архітектурний елемент "Земля" символізуватиме нашу планету. Він буде з підсвіткою. Тобто з-під нього пробиватимуться червоні промінці. Вони мають нагадувати усім, що навіть мирний атом може становити загрозу нашій планеті. Тож поводитися з ним потрібно надто обережно". Анастасія Філоненко додала, що кошти на реалізацію проекту було виділено з міського та державного бюджетів. Зокрема вартість "Землі" обійшлася в 6 мільйонів гривень, "Прометей" коштував майже 2 мільйони гривень. До речі, авторами цього знаку є заслужений діяч мистецтв УРСР, народний художник УРСР, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, почесний громадянин Києва Валентин Зноба та його син. Окрім зазначених скульптурних елементів, у червні буде завершено виконання бетонних робіт по спорудженню ротонди. "Загалом проектом передбачено будівництво на території комплексу "Героям Чорнобиля" на розі вулиць Бальзака і архітектора Ніколаєва ще й каплички,— розповіла пані Філоненко.— Загальна вартість об'єктів, разом із скульптурними композиціями, впорядкуванням території, оцінюється в майже 45 мільйонів гривень".


За її словами, темі відзначення 27-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС було присвячено й розширену апаратну нараду в Деснянській РДА. Під час засідання йшлося про заходи, які заплановано провести в районі у зв'язку із цією трагічною датою. Адже відомо, що в Деснянському районі столиці мешкає чимало учасників ліквідації аварії, сімей загиблих, жителів найбільш постраждалих населених пунктів — понад 18 тисяч (з них 3 тисячі 367 — діти)

Віталій ЗНАМЕНСЬКИЙ "Хрещатик" Фото Бориса КОРПУСЕНКА 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter