Катаєва, Марія. Свята до музики любов

Катаєва, Марія. Свята до музики любов : [хоровому колективу дитячої музичної школи № 24 Деснянського району виповнилося 40 років] // Хрещатик. - 2013. - 28 трав. (№ 72). - С. 4 : фото.
Свята до музики любов
images

Хор дитячої музичної школи № 24 відсвяткував 40-річний

Цього року хоровому колективу ДМШ № 24 Деснянського району виповнилося 40 років. “Шкільний корабель”, в якому займаються обдаровані діти музичної школи, знають не лише в Україні: хор постійно запрошують до участі в зарубіжних конкурсах, а у всесвітньому рейтингу аматорських хорових колективів Musica Mundi World Ranking List у 2013 році він посідає 530-ту позицію. “Хрещатик” познайомився з творчістю “Шкільного корабля” на урочистому вечорі, присвяченому знаковій даті.

Дитяча музична школа № 24 була відкрита в 1973 році й за 40 років підготувала тисячі випускників. Сьогодні вона займає два приміщення на вул. Курчатова на Лісовому масиві, з 305-ма учнями в закладі працюють 48 педагогів. Діти займаються по класу фортепіано, народно-духових, струнно-смичкових інструментів, у вокально-хоровому та музично-теоретичному відділеннях.


Одночасно з відкриттям школи в ній з’явився і свій хор. Засновником, художнім керівником та диригентом хорового колективу є Галина Миколаївна Войцехівська, діяльність якої надзвичайно багатогранна — вона хормейстер, концертмейстер, аранжувальник, викладач вокалу, скрипки, керівник вокальних ансамблів, методист викладання хорового співу. Галина Миколаївна дала і назву хору — “Шкільний корабель” (за однойменною поезією Костянтина Ібряєва). Пізніше ці вірші поклали на музику Георгія Струве, а пісня стала однією з “візитівок” хору. “Це звичайна музична школа, куди діти приходять навчатися грі на музичних інструментах, і в них є обов’язковий предмет — хоровий спів, — зазначила “Хрещатику” Галина Войцехівська.— Я навчаю їх найголовнішому — володіти голосом. Вже з першого класу хористи виконують українські народні пісні, класичні й сучасні твори зарубіжних та вітчизняних композиторів”.


Широкого визнання “Шкільний корабель” здобув за останні 10 років, ставши переможцем та призером численних міжнародних та всеукраїнських конкурсів. У 2004 році хор отримав бронзову медаль у фіналі третьої Всесвітньої Хорової Олімпіади, що проходила в німецькому місті Бремен, де брали участь колективи з восьмидесяти країн світу, та став лауреатом Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячих та молодіжних хорів “Кіммерійські хорові зустрічі” в Феодосії й Фестивалю української пісні в Києві. Серед його здобутків — срібний диплом на 5-х Всесвітніх хорових іграх 2008 року в Австрії, де змагалися колективи з-понад ста країн світу, Гран-прі на 5-му конкурсі-фестивалі “Golden talents of the world” та інші. Учасники хору “Шкільний корабель” виступали в багатьох країнах світу, серед яких Австрія, США, Німеччина, Сербія, Франція, Іспанія, Росія та Японія. Цьогоріч хор виступить на Міжнародному конкурсі “Артеківські зорі” ім. Г. Струве в “Артеку”, де головою журі є видатна людина нашого часу, народний артист СРСР, народний артист України, Герой України, Академік музики Анатолій Авдієвський. В 2014 році хоровий колектив візьме участь у восьмих Світових хорових іграх в столиці Латвії Ризі.


Понад 150 нагород отримали учні-вокалісти Галини Войцехівської, які стали переможцями, лауреатами, дипломантами всеукраїнських та міжнародних конкурсів — Поліна Шаменкова, Катерина Демченко, Юліана Бенідовська, Маргарита Дутчак, Павло Ковріжних, Вікторія Граб, Анастасія Глущенко, Аліна Котельник, Олег Волошин, Анастасія Паламарчук та Алла Мирончук. Для багатьох хор дає не лише натхнення продовжувати музичну освіту, а й можливість відкрити для себе світ. “В шість років я прийшов до музичної школи і повинен був потрапити в молодшу групу. Але Галина Миколаївна помітила в мені талант і взяла одразу в старшу,— розповів “Хрещатику” учасник хору, один з лауреатів Дмитро Смага.— Завдяки цьому вже в шість років я поїхав на перший міжнародний конкурс в Німеччину, де ми посіли третє місце. Я займаюся вокалом та співаю в хорі вже 11 років, окрім цього граю на чотирьох музичних інструментах і зі “Шкільним кораблем” об’їздив з виступами всю Європу”.


Серед наймолодших солістів колективу — лауреат міжнародних конкурсів, володар Гран-прі, стипендіат міського голови Києва 11-річний Адінес Дуйшенов. Він розповів “Хрещатику”, що навчається в 4-му класі музичної школи, а окрім хору та вокалу опановує мистецтво гри на скрипці. Сьогодні в хорі “Шкільний корабель” займаються майже 90 дітей, 40 з яких виступають на конкурсах та концертах. За всіма цими досягненнями стоять велика творча праця помічників Галини Миколаївни, концертмейстерів Ольги Володимирівни Поліщук, Тетяни Володимирівни Петрик та допомога й розуміння директорів ДМШ № 24 Ольги Феодосіївни Євченко (в минулому), а сьогодні — Зінаїди Миколаївни Перенчук, завуча школи Світлани Петрівни Андрєєнко.


До свого 40-річчя хор “Шкільний корабель” підготував велику музичну програму зі своїх кращих хітів. В актовій залі школи прозвучали “Місячна соната” Бетховена і “Києве мій”, “Молитва за Україну” Наталії Багмут, “Сонця коло чарівне”, пісні на вірші Дмитра Павличка та Ліни Костенко. До речі, 10 творів у виконанні “Шкільного корабля” увійшли до фонду українського радіо, а 6 пісень можна почути в музичному фільмі “Чарівне слово”

Марія КАТАЄВА “Хрещатик” 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter