Галушко, Вікторія. "Зелені" наступають : у поточному році влада створить 20 нових місць для відпочинку городян

Галушко, Вікторія. "Зелені" наступають : у поточному році влада створить 20 нових місць для відпочинку городян : [в т. ч. в Деснянському р-ні надано статусу скверів двом ділянкам - по вул. Лисківській і Лаврухіна, 11] // Хрещатик. - 2013. - 28 трав. (№ 72). - С. 3 : табл.
"Зелені" наступають
images

У поточному році влада створить 20 нових місць для відпочинку городян


Київська міська рада минулого тижня вирішила створити ще два сквери у Печерському районі — на місці, де починалося будівництво багатоповерхівки, а також вберегла від руйнації Павлівський сквер у Шевченківському районі. Загалом цьогоріч для столичних мешканців буде створено та оновлено кілька десятків зелених зон.


На сьогодні в Києві нараховується 122 парки, 379 скверів, 80 бульварів, які виконують дві важливі функції — екологічну й рекреаційну. В поточному році кияни отримають ще майже 20 оновлених місць для прогулянок та відпочинку в затінку дерев. Столична влада збільшує видатки на зелені зони, а також охороняє створені киянами насадження від зазіхань забудовників.


Зокрема в квітні депутати Київради проголосували за надання статусу скверів двом ділянкам у Деснянському районі — на вул. Лисківській і на Лаврухіна, 11. За останню вже давно воювали місцеві мешканці, протестуючи проти будівництва офісного центру.


А на засіданні 22 травня Київрада надала статус скверу земельній ділянці площею 2,33 га, що розташована між будинками № 2-а і № 6 на вул. Вільшанській та будинком № 16 на вул. Професора Підвисоцького в Печерському районі столиці. Цю територію також планувалося забудувати, навіть було зведено кілька поверхів коробки будівлі, однак Господарський суд Києва та Київський апеляційний госпсуд визнали недійсними договори оренди цієї землі. "Суд повернув цю територію місту. І мешканці довколишніх будинків, які виступають проти забудови зазначеної ділянки, звернулись до нас із проханням створити сквер. Надання цій території статусу скверу убезпечить її від можливих зазіхань забудовників у майбутньому та дозволить провести її благоустрій",— повідомив голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Денис Москаль. Тепер недобудову потрібно знести і облаштувати на цьому місці зелену зону.


Київрада також заборонила передавати під забудову частину земельної ділянки Павлівського скверу, що на розі Гоголівської й Павлівської вулиць, і надала статус скверу земельній ділянці площею 1,09 га на вул. Авіаконструктора Антонова, 37-47 у Солом’янському районі. Статус сквера незабаром можуть закріпити за ще однією ділянкою площею 3,8 га на цій же вулиці — поблизу номера 2/32. Відповідні ініціативи киян вже підтримала постійна комісія Київської міської ради з питань екологічної політики. У травні комісія також підтримала прохання мешканців щодо надання статусу скверу ділянці на вул. Булгакова, 9 у Святошинському районі, і це питання планується винести на сесію найближчим часом.


Крім того, Київрада оголосила ботанічними пам'ятками 7 прадавніх дерев, зокрема 300-річний "дуб Ополченських", 150-річний "кипарисовик Сухіна", 120-річний "каштан Іващенка", 350-річні ясени і 300-річний "дуб Едуарда Котлебена". Загалом у 2013 році "Київзеленбуд" запланував завершити реконструкцію низки парків. Найбільша стаття витрат — облаштування парку "Кіото", на що столична влада спрямовує 10 млн грн

Об'єкт, що реконструюється Вартість
Парк ”Кіото” 10 млн грн
Паркова зона на вул. А. Ахматової 1,5 млн грн
Паркова зона на просп. Маяковського і площа Анкари 2,1 млн грн
Парк ”Молодіжний” 2 млн грн
Парк Партизанської слави 1,3 млн грн
Наводницький парк 500 тис. грн
Печерський ландшафтний парк 700 тис. грн
Сквер на вул. Мартиросяна 621 тис. грн
Парк біля озера ”Кирилівське” 530 тис. грн
Парк ”Орлятко” 344 тис. грн
Вікторія Галушко "Хрещатик" 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter