Добруч, Оксана. Рятувальники міста готові до надзвичайних ситуацій

   Добруч, Оксана.Рятувальники міста готові до надзвичайних ситуацій : під час змагань на Деснянській водопровідній станції вони боролися з умовним витоком хлору // Хрещатик. - 2013. - 7 черв. (№ 79). - С. 1 : фото.
 
Рятувальники міста готові до надзвичайних ситуацій
Під час навчань на Деснянській водопровідній станції вони боролися з умовним витоком хлору
  Місто має бути готовим до будь-яких ситуацій, у тому числі й надзвичайних, які загрожують життю та здоров’ю киян. Адже у ці моменти найголовніше — вчасно та правильно почати діяти. Тож спецслужби Києва постійно підвищують свою кваліфікацію та вчаться злагоджено працювати. Чергові навчання пройшли учора в столиці. Тут рятувальники демонстрували свої сили під час умовної ліквідації витоку хлору на Деснянській водопровідній станції.
  Згідно із легендою, на території Деснянської водопровідної станції відбувся витік хлору з цистерни, що знаходиться на залізничній колії (на під’їзді до цеху хлору). Під час пошкодження ємкості витекло майже 15 кг отруйної речовини.
  Найперше про аварію дізнаються в диспетчерській водопровідної станції, звідки й викликають рятувальників, оповіщають персонал та керівний склад й роблять попередні розрахунки її наслідків. Буквально за кілька хвилин після дзвінка до місця події прибули пожежні, медики та рятувальники й починають оперативно діяти. "Найперше, що мають зробити рятувальники, — накласти захисний бандаж на пошкоджену ділянку цистерни, аби зупинити подальший витік рідини",— розповів "Хрещатику" начальник Дніпровського районного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України в Києві Ігор Шилохвост.
  Поки тривала ліквідація витоку, на місце прибув пожежний аварійно-рятувальний підрозділ, який подає піну для того, щоб не дати можливості хлору випаровуватись та переходити в газоподібний стан. Потім навколо цистерни створюють водяну завісу, щоб хлорова хмара не поширилась на житлові масиви.
  За сценарієм навчань не обійшлося й без "жертв" — один із машиністів не встиг надягти протигаз й надихався випарів хлору. Медики надали йому необхідну допомогу й відправили на подальше обстеження та лікування. Начальник управління охорони здоров’я Дніпровського району Данієль Карабаєв відзначив, що всі сили рятувальники "кинули" на ліквідацію аварії, аби уникнути поширення хмари на весь район. "Це особливо токсичний продукт, який діє на нервову систему, опорно-руховий апарат тощо. Тож усі служби, зокрема й медичні, спрацювали злагоджено",— каже Данієль Карабаєв.
  Менше ніж за годину аварію вдалося локалізувати, й було прийнято рішення доставити цистерну на територію складу хлору Деснянської водопровідної станції, де спеціалізований гірничо-рятувальний загін провів імітований перелив хлору з пошкодженої ємності в стаціонарні танки хлорного господарства.
  "Такі навчання для нас досить важливі, адже ми всі повинні бути готові до цього, зокрема й самі люди — аби знати, як правильно діяти у разі такої реальної надзвичайної ситуації",— відзначив Ігор Шилохвост.
  За процесом ліквідації аварії пильно стежив директор Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА Сергій Садовой. Він зауважив: з поставленими завданнями рятувальники впоралися, а над виявленими недоліками ще працюватимуть.
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter