Гуніна, Олександра. "Радикал" звільнили від хлорвмісних відходів

Гуніна, Олександра. "Радикал" звільнили від хлорвмісних відходів : вчора з території заводу було вивезено 45 тонн шкідливих речовин // Хрещатик. – 2013. – 24 лип.
 
"Радикал" звільнили від хлорвмісних відходів
Вчора з території заводу було вивезено 45 тонн шкідливих речовин
 
 Важливим завданням для столичної влади є покращення екологічного клімату міста та збереження здоров’я його мешканців. Тож учора з території заводу “Радикал” було вивезено 45 тонн шкідливих хлорвмісних відходів. А вже найближчим часом планують очистити територію об’єкту і від ртутьвмісних речовин.
  Тепер територія заводу “Радикал” повністю вільна від хлорвмісних відходів. Про це заявила директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва Людмила Денисюк. Посадовець запевнила, що усі відходи будуть вивезені за межі України, адже держава не має технічних можливостей для переробки цієї речовини. “Ми продовжуємо кампанію з екологічної санації території та об’єктів ВАТ “Радикал”. Питання захоронення цих відходів на території якоїсь області у межах держави навіть не стояло. Адже основним завданням для КМДА було і буде гарантування безпеки і здоров’я наших громадян”,— зазначила Людмила Денисюк.
  Весь процес вивезення 45 тонн шкідливих речовин контролювала комісія з приймання робіт з екологічної санації території та об’єктів ВАТ “Радикал”.
  Нагадаємо, що з моменту закриття виробництва на заводі у 1996 році проводилися певні роботи зі знешкодження ртутьвмісних відходів на території колишнього виробництва. Також за попередні роки було вивезено 50 тонн хлорвмісних речовин з території заводу. Проте проблема утилізації небезпечних хімічних речовин залишилася відкритою. “Зараз ми нарешті закрили питання хлорвмісних речовин і вивезли 45 тонн, що ще залишалися тут”,— додала пані Денисюк.
  За її словами, роботи з вивезення хлорвмісних речовин виконує компанія “С. І. Групп Консорт Лтд”, яка має великий досвід у сфері знешкодження небезпечних відходів. Їх спеціалісти попередньо герметично упакували відходи у спеціальні бочки, котрі завантажили у спеціальний автомобіль та вивезли з території заводу.
  Також директор Департаменту наголосила, що хлор — це тільки одна з проблем ВАТ “Радикал”. Адже на заводі все ще залишається 200 тис. тонн ртутьвмісних речовин. Людмила Денисюк наголосила, що міська адміністрація планує якомога швидше знешкодити та утилізувати ці відходи. “У минулому році працювала робоча група, до складу якої входили й екологи, і науковці, представники правоохоронних органів місцевої і центральної влади. Весь цей процес був цілком відкритий. За результатами роботи ми розробили техніко-економічне обґрунтування, провели наукові дослідження стану ґрунту, повітря, споруд і промислового майданчика ВАТ “Радикал”. Згідно з цими експертними висновками було виявлено, що концентрація ртутьвмісних речовин є небезпечною для мешканців навколишніх територій”,— наголосила пані Денисюк.
  Вона запевнила, що КМДА провела всі попередні підготовчі роботи для вивезення небезпечних ртутьвмісних речовин з території заводу і готова розпочинати роботу. Наразі питання полягає лише у фінансуванні, однак Людмила Денисюк висловила сподівання, що вже найближчим часом із державного бюджету все-таки будуть виділені кошти, і така “темна екологічна пляма” міста Києва, як завод “Радикал”, перестане існувати.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter