Сухорончак, Наталка. Громада проти забудовника

  Сухорончак, Наталка. Громада проти забудовника : [на місці скандального будівництва на пр. Маяковського, 4, що у Деснянському районі, відновлять знищену зону й нададуть їй статусу скверу] // Хрещатик. – 2013. – 15 серп.
 
Громада проти забудовника
 
  На місці скандального будівництва на проспекті Маяковського облаштують сквер.
  Мешканці будинку на проспекті Маяковського, 4, що у Деснянському районі, відстояли свою землю від незаконних забудовників. Міська та районна влада підтримали місцеву громаду в прагненні відновити знищену зону й надати їй статусу скверу. Відповідне рішення буде винесено на розгляд сесії Київради, яку заплановано провести 19 серпня.
  Щоб вирішити долю землі, де забудовник хотів звести торгово-офісний комплекс попри протести мешканців, було скликано громадські слухання. На зібрання запросили й першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка та голову Деснянської РДА Станіслава Прокопенка. Спільно розробили план дій щодо відновлення зеленої зони та надання їй статусу скверу, щоб жоден забудовник не спокушався зводити будь-які споруди під вікнами у людей. 
  "Зараз головне, аби Київрада відмінила своє ж рішення про видачу дозволу на передачу цієї ділянки в оренду й ухвалила рішення розірвати договір оренди, ліквідувати всі дозвільні документи, які надають право на будівництво. Таким чином можна заборонити будівництво",— пояснює Анатолій Голубченко. 
  До речі, пан Голубченко пригадав, що кілька років тому подібна ситуація із забудовником виникла у провулку Козловського в Печерському районі. Тоді активна громада відстояла зелену зону, якій згодом було надано статус скверу і встановлено пам’ятник легендарному співакові Івану Козловському. Таким самим шляхом слід пройти і у випадку із земельною ділянкою на проспекті Маяковського, 4. І після отримання документів на землю вирішувати, як облаштовувати це місце. 
  "Ми хочемо дізнатися думку мешканців Троєщини, що вони хотіли б тут розмістити — дитячий або спортивний майданчик, сквер тощо. Вкотре зазначу, після внесення змін у будівельне законодавство міська влада втратила можливість впливати та контролювати дії забудовників. Однак ми й надалі законним шляхом чинитимемо опір забудовам на зелених зонах. Переконаний, що зведення будь-яких об’єктів у житлових кварталах може здійснюватися лише після попереднього узгодження з мешканцями мікрорайону. Ми наполягатимемо, аби потенційні забудовники враховували думку і побажання громади",— зазначив Анатолій Голубченко. 
  Крім того, Анатолій Костянтинович висловив пропозицію навести лад на території, зокрема найближчим часом завезти землю, а восени висадити дерева. Водночас члени житлово-будівельного кооперативу готові власними силами відновлювати свій сквер і в подальшому захищати його від посягань забудовників. Зокрема, як розповіла "Хрещатику" мешканка будинку Анна, люди хочуть домогтися свого законного права на прибудинкову територію, яка колись належала громаді.
  За словами Станіслава Прокопенка, місяць тому райдержадміністрація попереджувала забудовника про те, що у нього немає всіх необхідних документів для початку робіт. "Забудовник нас не почув, і ми отримали дуже негативну ситуацію — нас підтримала і прокуратура Деснянського району, яка звернулась до Господарського суду з позовом про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки на проспекті Маяковського, 4",— повідомив Станіслав Прокопенко.
  До речі, голова району зауважив, що для Троєщини проспект Маяковського — наче Хрещатик для всього Києва, тому буде докладено багато зусиль, аби перетворити його на справжню візитівку району. 
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter