Онопа, Аліна. "Козацькому роду - нема переводу"

  Онопа, Аліна. "Козацькому роду - нема переводу" : у гімназії № 283 Деснянського району м. Києва відзначили День українського козацтва та десяту річницю Всеукраїнської громадської козацької дитячої організації "Дніпровська Січ" // Культура і життя. - 2013. - 1 листоп. (№ 44). - С. 15 : фото.
 
«Козацькому роду - нема переводу»
 
Козацтво завжди було символом честі, сили і мужності українців. Воно є гордістю нашого народу, його душею та оберегом.
Нещодавно мені пощастило побувати там, де свято бережуть та відроджують культурні традиції славних запорожців, - у гімназії № 283 міста Києва. У цьому навчальному закладі відзначали День українського козацтва та десяту річницю Всеукраїнської громадської козацької дитячої організації «Дніпровська Січ», засновником якої є педагогічний колектив гімназії.
Тут виховують школярів у дусі кращих традицій і звичаїв козацтва, роблять все для того, аби повернути давно втрачені моральні підвалини запорозького товариства.
 
 
Маленькі козаки і козачки
 
Директор гімназії та головний отаман ВГКДО «Дніпровська Січ» Володимир Гнатюк говорить: «Ми проводимо систему виховної роботи, спрямованої на національно-патріотичне виховання - концерти, вечори, виставки, клуби, гуртки - це ті заходи, які викликають в учнів захоплення від того, що вони дізнаються про історію нашого народу, культуру, минуле, про героїчну сторінку Запорозької Січі. А дух патріотизму спонукає до покращення рівня знань із будь-якого предмета».
«Родзинкою нашої гімназії є те, що виховна і навчальна робота є рівноцінними. Ми хочемо, щоб наші діти були гідними громадянами України», - додала заступник директора з виховної роботи Марія Швед.
Що цікаво - учні тут об'єднані не в класи, як зазвичай,а в козацькі загони, які носять ім'я того чи іншого гетьмана України або видатної особистості - Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка, Івана Сулими, Івана Богуна.
Дитяча організація видає свій часопис «Дніпровська Січ», на сторінках якого учні діляться своїми досягненнями у навчанні, творчими надбаннями, враженнями від різних подій, планами на майбутнє.
Розділити радість свята юних козачат прийшло чимало гостей: начальник відділу загальної середньої освіти Деснянського району Н. Левченко, начальник відділу позашкільної освіти і виховання Деснянського району В. Собчук, начальник відділу виховної роботи Північного територіального командування внутрішніх військ МВС України, підполковник С. Параца, заслужена артистка України, генерал-осавул Інеш Кдирова, заступник командира військової частини 3027 («Барс»), підполковник В. Дем'янюк, серед членів наглядової ради України, генерал-полковник козацтва Г. Даценко, голова центру патріотичного виховання дітей та молоді «Юний прикордонник», генерал-осавул В. Константинов, генерал-осавули О. Лепетун і А. Шатунов.
У вітальному слові директор гімназії пан Володимир, зокрема, сказав:
«Козацтво - це сама душа України, її святий оберіг і всемогутній поклик волі. У сучасних умовах державотворення підростаючому поколінню необхідно доводити пріоритети духовно-моральних основ життя людини, яке віками плекали кращі представники Руси-України, такі, як Петро Могила, Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Іван Огієнко та інші».
Він наголосив, що за 10 років «Дніпровська Січ» утвердилась на теренах України як осередок відродження козацьких звичаїв та традицій, патріотичного виховання підростаючого покоління. За це її і нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.
Також Володимир Миколайович зачитав слова першого Президента України, Героя України Леоніда Кравчука, який у передмові до книги В. Гнатюка «Я - патріот» (про особливості патріотичного виховання на прикладах заходів ВГКДО «Дніпровська Січ») зазначив: «Відрадно, що педагогічний колектив гімназії створює всі умови для формування національної свідомості особистості, а Всеукраїнська громадська козацька дитяча організація «Дніпровська Січ» стала осередком козацько-лицарського виховання дітей та учнівської молоді. Адже у нашому минулому чимало славних, героїчних сторінок - величі Київської Русі, становлення демократії Запорозької Січі, утворення Української Народної Республіки, здобуття Україною незалежності... І сучасний українець-європеєць - це патріот, для якого історія, культура рідного народу є джерелом власної гідності, і громадянин, який своїми знаннями, вчинками, поведінкою готовий служити Вітчизні, примножуючи її славу, здобутки і могутність на світовій арені».
Приємною частиною заходу стало нагородження почесними відзнаками кращих активістів організації.
Школярі співали, танцювали, знайомили присутніх із своїм шкільним життям.
Та найголовнішою подією свята, безумовно, була посвята п'ятикласників у козачата. До цього гімназисти поставилися відповідально та серйозно. Хлопчики і дівчатка демонстрували кмітливість, наполегливість та хоробрість, доводили, що вони гідні називатися «козаками» і «козачками».
Учні представили виставку робіт під назвою «Обереги». Чого тут тільки не було - вишиті рушники, ікони, старовинна прялка, короваї, віночки, ляльки-мотанки, ікебани... Все, що здавна оберігало українця від усього злого.
Ну а яке ж козацьке дійство без каші? її наварили цілий казан на шкільному подвір'ї. Зізнаюся, було дуже смачно.
Свято закінчилося, а приємні враження залишилися. Переконана, що такі заходи не залишають байдужою жодну дитину. Адже гімназисти відчувають єдність із минулим та причетність до творення сьогодення. Кожен із них - частинка українського народу, який має тисячолітню історію і може пишатися вчинками героїв минулих поколінь.
 
Сторінку підготувала Аліна ОНОПА
Фото авторки
 
 






 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter