"Їду з дитинства до Тараса"

   Фомінов, Кирило. "Їду з дитинства до Тараса" : під такою назвою у столичній гімназії № 283 відбулися урочистості з нагоди ювілею Т. Г. Шевченка // Хрещатик. - 2014. - 6 берез. (№ 31). - С. 8 : фото.
 
“Іду з дитинства до Тараса”
 
Під такою назвою у столичній гімназії № 283 відбулися урочистості з нагоди ювілею Т. Г. Шевченка.
На честь двохсотої річниці від народження видатного українського поета і художника Тараса Григоровича Шевченка у гімназії № 283, що в Деснянському районі столиці, провели урочистий концерт “Іду з дитинства до Тараса”, на якому юні таланти представили глядачам творчість та життєвий шлях митця. Захід відбувся за підтримки управління освіти Деснянського району та Всеукраїнської громадської козацької дитячої організації “Дніпровська Січ”.

У Києві відзначають 200-ту річницю від народження видатного українського поета, художника, суспільного діяча — Тараса Григоровича Шевченка. На честь цього свята у столичній гімназії № 283, що на Троєщині, провели урочисте дійство. На ньому учні гімназії презентували пісні — як народні, так і ті, що були написані самим поетом. У теплій атмосфері української культури глядачам також розповіли про життєдіяльність Тараса Шевченка, труднощі, з якими йому довелося стикатися. Акторський дитячий колектив презентував уривок із п’єси митця “Назар Стодоля”. Під час заходу стало зрозуміло, що діти не по літах розуміють проблеми сучасного українського суспільства і готові робити його кращим. “Образ Шевченка століттями надихав патріотів України на те, щоб любити нашу землю й народ. На те, щоб вірою і правдою служити нашій Батьківщині. Ми також відчуваємо тут частинку душі наших дітей, які люблять цю людину та свою країну. Ми проводимо низку заходів, присвячених дню народження нашого національного світоча: це і виставки, конференції, художні читання віршів, інші заходи”,— розповів директор гімназії Володимир Гнатюк.

Важливо зазначити, що це — не звичайний навчальний заклад. Гімназія № 283 — козацька. Кожен клас в ній — це козацький загін, який називається на честь того чи іншого гетьмана України. Діти вивчають його життєвий, політичний та військовий шлях, дають обітницю бути чесним козаком та любити свою Батьківщину. Козацька старшина погоджує план роботи Всеукраїнської громадської козацької дитячої організації “Дніпровська Січ” на рік, і усі заходи в гімназії проводяться після узгодження з нею. Таким чином можна сказати, що вечір пам’яті видатного поета — це ініціатива самих дітей. І було видно, що вони поставилися дуже відповідально до реалізації своєї мети. У гімназії поглиблено вивчається англійська мова, художня культура, математика; відкриті класи з профільним навчанням: математичний, іноземна філологія, екологічний, художньо-естетичний.

Саме в ній десять років тому було створено Всеукраїнську громадську козацьку дитячу організацію “Дніпровська Січ”, яка займається патріотичним, культурним, інтелектуальним та фізичним розвитком підростаючого покоління. Петро Даневич, перший заступник голови наглядової ради організації, розповів: “Кожна людина робить свій внесок у розвиток “Січі”. Ми співпрацюємо із афгансько-чорнобильським братством “Побратими”. Це хлопці-військові, які пройшли війну в Афганістані, брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Дуже великий внесок у патріотичне виховання дітей робить керівництво гімназії. Ми проводимо зльоти, на яких вивчаємо моральні норми козацтва, привчаємо дітей любити сім’ю, допомагати слабким, поважати та захищати близьких. Вони носять козацькі однострої, що накладає відповідальність на поведінку, дисциплінує”.

Це лише підтверджує, що пам’ять про видатного українського діяча живе у серцях дітей, які ростуть справжніми патріотами своєї Батьківщини, інтелектуалами та майбутньою елітою нашої держави, гідними свого видатного пращура, який був вірним народу України навіть на чужбині. На урочистому заході також були присутні представники районного науково-методичного центру управління освіти Деснянського району. Галина Серба, директор Центру, поділилася з “Хрещатиком”: “Щоденно у кожній школі нашого району проводяться заходи, присвячені двохсотій річниці від народження Тараса Григоровича Шевченка. Звісно, вони відбуваються на різних рівнях, оскільки не завжди вдається залучити такий творчий колектив, як тут, проте у кожному класі відзначають це свято. Урочистості будуть тривати ще протягом усього березня”.

По завершенню свята лунали дружні оплески головному режисеру-постановнику свята, заступнику директора з виховної роботи, козацькій берегині Марії Швед, керівнику театру-студії “Дзвін” Катерині Самійленко, керівнику естрадно-духового оркестру “Візерунки” Олександру Кулішу, учителю музики Олені Євтушенко, вчителям української мови та літератури Ларисі Сівковській, Катерині Єршовій, Ірині Біленчук, юним артистам — учням гімназії

Кирило ФОМІНОВ “Хрещатик” Фото Олексія ІВАНОВА 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter