Казка на Троєщині

  Фомінов, Кирило. Казка на Троєщині : майже щодня на вулицю Радунську, 26 приїздять кияни та гості столиці, щоб подивитися на звичайний під'їзд, який став витвором мистецтва // Хрещатик. - 2014. - 27 берез. (№ 42). - С. 8 : фото.
 
   Казка на Троєщині
images
   Майже щодня на вулицю Радунську, 26 приїздять кияни та гості столиці, щоб подивитися на звичайний під'їзд, який став витвором мистецтва
  Київ багатий на талановитих людей, які своїми силами його прикрашають, створюють атмосферу художньої творчості, роблять вулиці столиці яскравішими. І зустріти витвори митців можна не тільки у центральній частині міста, а й майже у будь-якому його куточку. Але менш за все можна очікувати на щось незвичайне у звичайному житловому будинку на Троєщині. Проте немає перешкод для талантів, і казку можна побачити на тринадцятому поверсі будівлі за адресою — вул. Радунська, 26.
  У звичайному панельному будинку на Троєщині можна побачити психоделічну картину із цементу, глини, дзеркал та іграшок, що яскраво розмальована, та у якій поєднуються релігія, світогляд автора та мільйони інших ідей. Все це називається "програмуванням структури простору". Декілька років витратила столична художниця Тетяна Піка, щоб перетворити звичайний під'їзд, який колись був притулком для наркоманів, на витвір мистецтва. Проте візуальна краса не була єдиною метою авторки, вона намагалася змінити ауру світу. "Тут змінюється структура простору. Людина має енерго-інформаційне поле, душу, у якій записана програма, з якою ви народжуєтеся. Люди називають це долею. Але долю можна змінити",— зазначає пані Тетяна. Сама вона стверджує, що ця атмосфера допомогла їй вилікуватися від раку та слугує ліками для інших відвідувачів під'їзду. Слід зазначити, що не так давно він був місцем паломництва для зацікавлених. Звісно, не всім це подобалося, і час від часу були спроби зіпсувати казку, проте митець завжди все відтворювала знову.

   "Не дивлячись на вмовляння, деякі підлітки іноді тут щось ламали. Але авторка витвору завжди слідкувала за всім, прибирала. Нещодавно вона переїхала звідси, проте все одно іноді приїжджає сюди та доглядає за своїм витвором. Вона хороша людина",— поділилася з "Хрещатиком" киянка Ліза, яка мешкає на тому ж поверсі. Ліпити цю експозицію Тетяні допомагали її знайомі, які приносили і іграшки, що стали частиною образу — деякі купували, деякі знаходили на сміттєзвалищах. Тут є і закохані пари, і козак, і різноманітні звірі, штучні рослини, тощо. Все це нагадує казкову печеру, наповнену тисячами елементів, на вивчення яких можуть піти години.

   Звісно, перетворення звичайного під'їзду панельного житлового будинку на мистецьку експозицію подобається не всім. Своєрідну реакцію вона викликає і у відвідувачів: "Це дуже красиво і цікаво, проте жити у таких умовах я б не хотів. Це точно не для клаустрофобів",— зазначив пан Іван, який теж прийшов подивитися на троєщинську пам'ятку. Якщо ж деякі сусіди вже звикли до незвичної обстановки, то інші продовжують боротися з нею, проте законним шляхом. Так, вже є дві постанови суду про ліквідацію багаторічної праці Тетяни Піки, тому якщо ви хочете усе це побачити, то треба поспішати.
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter