Якість у склянці

  Миколаєнко, Наталка. Якість у склянці : керівники КМДА та "Київводоканалу" проінспектували стан споруд та нововведення на Деснянській водопровідній станції // Хрещатик. - 2014. - 9 квіт. (№ 49). - С. 2 : фото.
 
Якість у склянці
  Керівники КМДА та "Київводоканалу" проінспектували стан споруд та нововведення на Деснянській водопровідній станції "Київводоканал" є однією з найбільш відкритих для громадськості компаній міста — тут часто влаштовуються для студентів і журналістів ознайомчі екскурсії на об’єкти. Не оминають увагою цей стратегічний для міста об'єкт і посадовці. Вчора з роботою Деснянської водопровідної станції ознайомився перший заступник голови КМДА Богдан Дубас. Для "Київводоканалу" цей візит досить важливий — від столиці очікують допомоги у фінансуванні будівництва цеху з виробництва гіпохлориду натрію — реагента, за допомогою якого можна якісніше, дешевше й безпечніше очищувати воду.
  На Деснянській водопровідній станції Богдану Дубасу, перш за все, запропонували скуштувати кінцевий продукт очищенення річкової води. У лабораторії, де перевіряють якість води після фільтрації й знезараження, запевнили, що якість Н2О при виході зі станції відповідає українським і європейським нормативам. Пан Дубас поцікавився, чому ж так виходить, що з-під крану в лабораторії тече значно смачніша рідина, ніж у квартирах містян. Виявляється, "секрет" у трубах — коли мережі, особливо внутрішньобудинкові, зношені, марно сподіватися на запашний чай.
  "Мене запевнили, що працівники "Київводоканалу" самі п’ють воду з-під крану — це багато про що говорить,— розповів Богдан Дубас.— Сьогодні нам треба зрозуміти цінність води і навчитися її економити. Ми, старші люди, жили за часів, коли цей життєво важливий продукт був фактично безплатним, та однак він має свою ціну, яка, до речі, буде в майбутньому зростати. І тому економія тут дуже важлива. Тож перше наше завдання — щоб усі споживачі мали лічильники".
  Звернув увагу перший заступник голови КМДА і на проблеми безпеки, а саме — на те, що під час знезараження води у Києві використовують хлор, який у рідкому вигляді є дуже небезпечним. Тому нині необхідно мінімізувати ризики й переводити водопровідні станції на нові технології. І пан Дубас висловив сподівання, що це буде заплановано і в найкоротший час реалізовано."Головне для міської влади у питанні забезпечення киян питною водою — це її якість, безпека праці фахівців станції, мешканців прилеглих до неї будинків, а також екологічна безпека загалом, тож ми цілком підтримуємо кроки керівництва АТ "Київводоканал" з упровадження використання та виробництва гіпохлориду натрію на станції",— сказав перший заступник голови КМДА.
  Про будівництво у столиці лінії з виробництва гіпохлориду натрію говорять уже кілька років. Причому й екологи, і санітарні лікарі, і, зрештою, фахівці водоканального господарства відусюди відзначають безпечність такого виробництва. У 2013 році ДП "Укрдержбудекспертиза" затвердило проект реконструкції Деснянської водопровідної станції зі впровадження технології знезараження питної води гіпохлоридом натрію, який виробляється методом електролізу кам’яної солі. Серед переваг впровадження такої технології є те, що не потрібно буде зберігати велику кількість рідкого хлору та транспортувати його в межах міста. Цікаво, що коли закладали будівництво Деснянської станції, ця територія була околицею, нині вже мало не центр Лівого берега, поруч із яким виріс сучасний житловий квартал.
  На очисних спорудах станції першому заступнику голови КМДА продемонстрували роботу сучасної автоматизованої системи дозування коагулянтів та хлораторів. Ремонт цієї системи було виконано у 2013 році, що дало можливість оптимізувати процес коагуляції, раціонально та без надлишкової кількості використовувати реагенти, а також контролювати залишкові кількості хлору у питній воді.
  "Ще у 1997 році ми встановили автоматизовану систему дозування хлору — це допомогло зменшити у рази використання хлору — при тому, що кінцевий продукт — вода — залишався такої ж якості",— розповів генеральний директор ПАТ "Київводоканал" Андрій Білик.
  Крім того, у "Київводоканалі" дуже пишаються тим, що відколи встановили ці установки, кількість хлорорганічних сполук (дуже шкідливих, які можуть навіть провокувати виникнення онкології в людей) у водогоні ніколи не перевищувала європейські вимоги до якості.
 
images
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter