Українське село у... київському дворі

   Семенченко, Марія. Українське село у київському дворі : [під'їзд будинка по вул. Радунській, 11а, що на Троєщині, перетворився на витвір мистецтва] // День. - 2014. - 14 трав. (№ 85). - С. 12 : фото.
 
Українське село у... київському дворі
 
  Мешканка будинку по вулиці Радунській, 11А Юлія Герасимович вирішила додати краси подвір’ю — і запросила художників.
  Кілька днів тому один із багатьох сірих під’їздів одного з багатьох будинків на Троєщині перетворився на витвір мистецтва. Замість сірих стін, стелі і сходів — тут тепер небо, хмари, білі хатки і маки із соняшниками. Люди фотографуються на фоні картини, а світлини казкового перетворення під’їзду за лічені дні поширили тисячі користувачів мережі Facebook. Ідея внести красу у свій життєвий простір виникла в мешканки будинку по вулиці Радунській, 11а — Юлії Герасимович, майстрині татуажу і мами двох дітей. Втілювати свою ідею жінка вирішила одразу.
  «Я — майстер татуажу, я роблю людей красивими...Я взагалі люблю все красиве і вважаю, що наших дітей має оточувати все тільки  прекрасне і естетичне.  В наш непростий час людям, втомленим від політики, просто необхідно бачити красу, відволікатися на позитив», — розповідає Юлія.
  Для початку, Юлія знайшла в Інтернеті художників, чиї роботи їй сподобались. «Я заплатила їм за матеріали — фарби, пензлі тощо. Купила сама ґрунтовку і драбину. Пояснила хлопцям, що я хочу бачити на стінах. Я би залюбки погодилась на щось оригінальне, але розумію, що не всім мешканцям це буде подобатися. Тож вирішили малювати щось зрозуміле і близьке кожному — і дітям, і дорослим. Щось актуальне і патріотичне — особливо в світлі нинішніх подій. Пояснила художникам, що мені потрібні соняшники, маки, хатки, лелека, прапор, герб...У нас були різні варіанти, зокрема, хотіли зобразити козаків, але зрештою зупинили свій вибір на пейзажі», — розповідає жінка.
  Від початку роботи і до завершення минуло всього чотири дні. Юлія активно долучилася до роботи і сама — фарбувала сходи, смітник, промальовувала деталі пейзажу. Таке перетворення під’їзду з сірого і нецікавого на чудовий витвір мистецтва коштувало Юлії п’ять тисяч гривень.
  «Мені не було шкода цих коштів, бо мої діти повинні жити у красі. Я не думала, що буде такий резонанс, що людям це настільки сподобається, що мені будуть дзвонити, розпитувати. Я сподіваюсь, що це стане позитивною тенденцією. Для мене як для патріота було важливо втілити в життя цю ідею. Дехто вже хоче зробити щось схоже і в себе в домі. Не всі готові фінансово, але бажання робити красу в людей є. Я буду дуже рада, якщо когось надихне мій досвід», — розповіла Юлія. 
  Марія Вітязь — мешканка цього будинку, одна з тих, хто активно поширював в Інтернеті фотографії оновленого під’їзду. «В нас взагалі двір — особливий. Йому десять років, коли ми в’їхали у цей будинок, тут був пустир. Щороку мешканці садять у дворі дерева. Є багатодітний чоловік, який насадив вже чимало дерев, пояснює: на кожну дитину — по дереву, — розповідає Марія. — Троєщина вже не є районом «гопніків», а перетворюється на район, де проживає середній клас, що чесно заробив собі на житло. А це — люди активні, мислячі та креативні». 


 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter