Справджена мрія Сержа Лифаря

  Куліш, Наталя. Справджена мрія Сержа Лифаря : [у Київській муніципальній українській академії танцю ім. С. Лифаря встановили скульптуру митцю до 110-річчя від дня народження] // Культура і життя. - 2014. - 11 квіт. (№ 15). - С. 5 : фото.
 
Справджена мрія Сержа Лифаря
 
  У Київській муніципальній українській академії танцю імені Сержа Лифаря до 110-річчя від дня народження видатного танцівника і балетмейстера, чиє ім'я з 2008 року носить цей навчальний заклад, встановили скульптуру Сержа Лифаря. До цих подій доклало чимало зусиль багато людей, які втілили мрію самого хореографа.
  Серж Лифар, киянин за походженням, засновник нового стилю у світовій хореографії 30 років очолював у Парижі балетну трупу театру «Гранд-Опера». Юнакові виповнилося 17, коли його зірка зійшла на балетній сцені. У 1923 році на запрошення Сергія Дягілева він розпочав кар'єру танцівника у Франції як соліст трупи «Русский балет», але завжди пам'ятав, звідки він.
 
  У присутності шанованих гостей і учнів Академії танцю скульптуру Сержу Лифарю відкривали директор закладу, кандидат мистецтвознавства,професор Андрій Лягущенко і художник, автор скульптури Микола Рапай.
  Усе починається з мрії. До створення цього храму балету і повернення імені Сержа Лифаря на його батьківщину причетні: колишній очільник столиці Олександр Омельченко, який допоміг із будівництвом закладу і встановленням у 2004 році пам'ятної дошки на фасаді будинку; доктор мистецтвознавства, професор, член-кореспондент Академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв, один із засновників Академії танцю Юрій Станішевський, котрий посприяв присвоєнню закладу імені танцівника і започаткував в Україні Міжнародний конкурс артистів балету і хореографів імені Сержа Лифаря.
 
 
Танцюють учні Академії танцю
 
  Відповідальною була роль народного артиста України Олександра Биструшкіна, який свого часу був знайомий із вдовою танцівника, графинею Ліллан д'Алефельд-Лаурвіг. Олександр Павлович розповів: «Коли графиня під час візиту в Україну відвідала Академію танцю і побачила, як професійно у закладі навчають хореографії, служінню якій усе життя віддав її чоловік, вона розчулилася і сказала, що саме про це мріяв Серж Лифар. Вона зізналася, що в Парижі такого навчального закладу немає». 
  Художник Микола Рапай щиро порадів, що долучився до свята мистецтва: «Створював скульптуру з особливим пієтетом, бо про такого великого українця мають пам'ятати щодня», - зазначив він. Про пам'ять наголошував і директор Департаменту мистецтв і навчальних закладів Міністерства культури України Павло Білаш: «Встановлення скульптури Лифаря у фойє закладу перед дверима концертної зали, де тренувальна сцена танцівників, - це нагадування, що шлях у балет нелегкий і кожен учень академії має пройти його з гідністю».
 
 
Скульптура Сержа Лифаря 
 
  Після відкриття скульптури письменник і журналіст Олександр Балабко подарував її автору Миколі Рапаю власну книгу «Київ.Ірининська.Лифарям...», написану на основі листів танцівника до батьків у Київ. 
  Увечері наступного дня у Національній опері України відбувся гала-концерт артистів театру й учнів Академії танцю. Перед початком імпрези глядачам продемонстрували документальний фільм за участю Сержа Лифаря про школу танцю в Парижі, наданий Посольством Франції в Україні. Потім на сцені Національної опери учні Української академії танцю відтворили хореографію Сержа Лифаря в балеті «Ромео і Джульєтта». Після кожного виступу артистів у заповненій вщерть залі опери довго не вщухали оплески.
  Слід відзначити, що випускники академії нині є провідними артистами балету не тільки в Україні, а й у світі. Серед них: Віктор Іщук (соліст Національної опери України), Олексій Потьомкін (лауреат Міжнародного конкурсу балету імені Сержа Лифаря, соліст Львівського театру опери та балету), Дмитро Шарай (соліст Одеського театру опери та балету), Іван Бойко (артист балету Національної опери України) і багато інших. 
  Ім'я Сержа Лифаря назавжди увійшло в історію України! Його мрія - прославити українських танцівників на балетних сценах світу здійснилася. 

 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter