5 років клубу "Золотий вік" на базі бібліотеки ім. Кучера

Коцаб’юк, Марія. Не почувайтеся самотніми : [до 5-річчя клубу «Золотий вік» б-ка ім. В. Кучера Деснянского району] // Газета інвалідів та ветеранів України. – 2014. – січ. (№ 1). – С. 15.
 
Не почуваються самотніми
 
     Уже п’ять років люди похилого віку з Лісового масиву (м. Київ) збираються в бібліотеці імені В. Кучера на засідання клубу «Золотий вік». Якщо гарний настрій і відчуваєш себе потрібним, кажуть вони, то й болячки рідше допікають «Мої» - так учителі говорять про своїх учнів. І хоча завідувачка бібліотеки Віра Вергун дещо й схожа на педагога, та навряд її підопічні підійдуть на роль школярів – вони старші за свою «наставницю» й самі кого хочеш можуть навчити. Вони – це учасники бібліотечного клубу «Золотий вік».
    - Це так здається – клуб собі й усе. А для людини, яка вже відбулася у професії, можна сказати, у житті, дуже важливо знайти своє середовище, - вважає Віра Павлівна. – Ми зрозуміли це, коли проводили опитування серед читачів. Спочатку в нас існував клуб здоров’я: запрошували різних лікарів, лекторів… А потім зрозуміли,
що приходять люди на ці лекції переважно похилого віку. Але «осінь життя» – це ще не привід підбивати остаточні підсумки. Кожен день може подарувати нові й нові враження та відчуття. Наприклад, враження від освоєння комп’ютера та Інтернету.
    - У Централізованій бібліотечній системі Деснянського району є, скажімо, програма комп’ютерної грамотності. Кожен пенсіонер має право на чотири безкоштовних тренінги, - коментує Тетяна Сахарова, заступник директора ЦБС.
За її словами, серед членів «Золотого віку» є чимало таких, які тепер часто мають справу з браузерами, електронними поштовими скриньками й сторінками у соцмережах. Галина Кулінич, наприклад, вже давно не почувається «чайником» в Інтернеті – спілкується з дітьми й онуками по скайпу, листується з друзями через електронну пошту.
    - Для кожної зустрічі ми обираємо спеціальну тему. Тоді мене починають бомбувати питаннями, вишукують книжки. Не проходять наші збори без пісні – своїми голосами радують хор «Гомін», ансамбль «Молоді серця» під керівництвом Людмили Хрустальової, - розповідає Віра Вергун. Бібліотекарі спостерігають таку тенденцію: найбільше нинішні читачі «п’ятдесят плюс» читають поезію «шістдесятників».
   - Це й не дивно – ці люди у шістдесяті були молодими. Це була ейфорія. «Доктор Живаго» вийшов у цей час, дозволили друкувати Єсєніна, Цвєтаєву, Євтушенка... Тому ці люди такі волелюбні, - переконує Тетяна Сахарова. – Ми знали, що саме «шістдесятники» зацікавлять наших читачів, тому першу зустріч присвятили їм. Проблема самотності для людей похилого віку була актуальною завжди, наголошують бібліотекарі. І як дивно стає, коли розумієш, скільки карколомних доль, унікальних людей збираються тут. До речі, у Деснянському районі «Золотий вік» - не єдиний клуб. Діє ще подібний жіночий клуб «Іванна» у бібліотеці імені Степана Олійника.
Марія КОЦАБ’ЮК
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter