У Деснянському районі столиці відбулися заходи з нагоди Міжнародного дня інваліда

Золотько, Ярослава. Турбота, увага, повага : у Деснянському районі столиці відбулися заходи з нагоди Міжнародного дня інваліда : [відбувся концерт учнів художньої школи № 3 на Троєщині] // Хрещатик. - 2014. - 4 груд. (№ 179). - С. 9 : фото.
 
  Турбота, увага, повага 
images

У Деснянському районі столиці відбулися заходи з нагоди Міжнародного дня  iнвалідів


   Щороку 3 грудня відзначається Міжнародний день інвалідів в Україні. Присвячений цьому дню концерт учнів художньої школи № 3 відбувся на Троєщині. Дітлахи, багато з яких мають обмежені можливості, співали, танцювали й грали сценки. Представники соціальних служб, громадських організацій і ветерани — бажані гості заходу. Організував це свято благодійний фонд «Свято-Покровський».
 
Ярослава ЗОЛОТЬКО. Фото Олексія ІВАНОВА  спеціально для «Хрещатика»
 

Відчути себе таким, як усі

   У холі художньої школи галасливо, людно й весело. Мами ошатно одягають діток, люди похилого віку розглядають картини, що висять на стінах. Автори цих творів також мають обмежені можливості. Але, незважаючи на це, змогли розкрити свій творчий потенціал і успішно реалізують себе.

«Благодійний фонд «Свято-Покровський» був створений в 2004 році. Мета нашого фонду — допомагати незахищеним верствам населення: інвалідам, ветеранам ВВВ, малозабезпеченим, а також бійцям АТО,— розповів «Хрещатику» голова наглядової ради благодійного фонду Михайло Іщенко.— Наш фонд співпрацює з такими організаціями, як Червоний Хрест, Радою ветеранів Деснянського району, соціальними центрами, через які ми й довідуємося про тих, хто найбільше потребує нашої допомоги. Ми організуємо свята для наших підопічних, екскурсії, за рахунок благодійних пожертвувань надаємо матеріальну допомогу. Наш девіз — «Турбота, увага, повага».

   Сьогоднішній концерт дуже цікавий і важливий як для дітей з інвалідністю, так і для ветеранів, багато з яких теж інваліди. Це можливість не сидіти одному вдома в чотирьох стінах, а відчути себе таким самим, як усі, побути серед людей. Для дітей це стимул удосконалюватися, ставити перед собою життєві цілі й прагнути досягати їх. «Ми подбали і про те, щоб після концерту всі учасники заходу пішли не з порожніми руками, а одержали подарунки. Виступ дітей не може не розчулювати, а тим більше ветеранів, адже багато з них самі мають онуків»,— додав Михайло Володимирович.

Запрошення на свято для ветерана

   З кожним роком у Києві залишається все менше й менше ветеранів Великої Вітчизняної війни. Ці люди часто доживають свої дні на самоті й у бідності. Багато серед них інвалідів. І запрошення на свято, концерт — справжня радість для них.

«Завдяки благодійному фонду ветерани були запрошені на сьогоднішній захід. Для людей похилого віку така турбота значить дуже багато. Взагалі це вже не перше свято, яке організовує для нас фонд»,— ділиться голова Ради ветеранів Деснянського району Наталія Петрівна Пикалюк.

«Особливі» діти з особливими талантами

   Часто діти з особливими потребами дуже талановиті. Наприклад, сліпа дитина може мати прекрасний музичний слух. Або в людини з епілепсією є художні здібності. Часто ці люди дуже обдаровані, тому так важливо із самого дитинства приділяти увагу творчому розвитку дитини-інваліда.

   «Наша художня школа — одна з небагатьох, де приймають на навчання дітей з особливими потребами. Наші педагоги — величезні ентузіасти, вони навчають таких дітей, враховуючи їх індивідуальні особливості. На жаль, не всі школи Києва беруть таких учнів. Хоча батьки дітей з інвалідністю дуже прагнуть, щоб їх діти вчилися зі звичайними ровесниками. Тим більше, що це право гарантоване їм Конвенцією ООН з прав дитини. У європейських країнах уже нікого не здивуєш тим, що маля з ДЦП відвідує ті самі заняття, що й здорова дитина. Думаю, тут нам є чого повчитися»,— говорить директор художньої школи Олена Рябоконь.

Хочеться сподіватися, що не лише у свята, а й у будні люди з особливими потребами не почуватимуть себе забутими.

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter