Персональна виставка українського художника В. Франчука

Гай, Наталка. Нова "точка доступу" до мистецтва : [виставкова діяльність галереї сучасного мистецтва Marco розпочалася з персональної виставки картин видатного українського художника Валерія Франчука "Різдвяна молитва за Україну"] // Хрещатик. - 2014. - 10 груд. (№ 183). - С. 4 : фото.
 
  Нова «точка доступу» до мистецтва 
images
В центрі столиці відкрилася галерея сучасного мистецтва Marco

   Виставкова діяльність галереї розпочалася з персональної виставки картин видатного українського художника Валерія Франчука «Різдвяна молитва за Україну». Гості галереї зможуть оглянути експозицію, а також вибрати собі рамку.
 
Наталка ГАЙ. Фото Олексія ІВАНОВА | спеціально для «Хрещатика»
 
   Незважаючи на українське спрямування, назву для галереї взяли інтернаціональну, яка у кожного викликає власні асоціації,— Марко Поло, Марко Вовчок, Марк Твен... «Ми маємо довід у багетному бізнесі, але новачки у галерейній діяльності,— розповів засновник компанії «Арт-сервіс» Андрій Бех.— Вважаємо, що картина може існувати і без рами, але багет без картини — просто рамка. Тому ми сподіваємося, що поєднання в одному просторі художньої галереї і багетної майстерні дасть корисний ефект і стане «родзинкою» для відвідувачів. В якості першого автора ми запросили Валерія Франчука, творчість якого поєднує в собі мистецтво великої душі і патріотизм».
   Для титулованого митця (лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, заслужений художник України, лауреат премії імені Василя Стуса) ця персональна виставка вже є 163-ю за рахунком. До неї увійшли твори за останні 10 років. «Виставка присвячена різдвяним святам,— розповів «Хрещатику» Валерій Франчук.— Тут є кілька філософських робіт, зокрема «Мелодія самотності». Новий рік є оновленням, надією, що завтрашній день принесе кращу долю, але в той же час дає певну самоту, бо минуле не повернеться. Більшість картин я присвячую означенню місця людини на цій землі. Є тут і робота «Лебедина вірність», створена за повір’ям, яке розповідали мені ще дідусь і мати. Коли для лебедя випадає страшна доля, в нього стріляють, як зараз в наших хлопців, лебедиці летять назустріч, щоб підтримати його своїми крилами, не дати впасти і розбитися». В галереї представлені ціла серія невеличких пейзажів, «Різдвяна молитва» і триптих «Мелодія різдвяних зірниць», присвячена Маланковому карнавалу, зимові краєвиди, квіткові натюрморти тощо. «Зараз маю задум написати сказання про Хмельниччину як про давню, ще скіфську державу»,— поділився митець.
   Валерій Франчук є надзвичайно плодовитим: в його творчому доробку за 29 років понад 3 тисячі творів живопису і 700 графічних робіт. На відкритті художник продемонстрував свою майстерність у володінні шпателем, за лічені хвилини написавши за допомогою цього інструменту зимовий пейзаж. Організатори обіцяють, що відвідувачі зможуть спробувати й себе у цій техніці — на сусідньому білому панно. В планах галереї Marco — персональні або тематичні виставки під концепцією «сучасне українське мистецтво» на підтримку вітчизняних митців.
   Виставка «Різдвяна молитва за Україну» Валерія Франчука до кінця місяця триватиме в галереї сучасного українського мистецтва Marco (вул. Михайлівська, 15-а) щодня з 10.00 до 19.00 (окрім неділі). Вхід вільний. Детальніша інформація за тел. (044) 279-36-64.
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter