Мітинг-реквієм до Дня ліквідатора аварії на ЧАЕС відбувся в Києві

Миколаєнко, Наталка. День пам'яті по мирному атому : [мітинги-реквієми до Дня ліквідатора аварії на ЧАЕС відбулися у всіх районах міста (в т. ч. в Деснянському р-ні)] // Хрещатик. - 2014. - 16 груд. (№ 186). - С. 1 : фото.
 
День пам’яті по мирному атому 
images
У столиці поклали квіти до меморіалів воїнам Чорнобиля
   Щороку 14 грудня в Україні вшановують учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Саме в цей день у 1986 році ввели в експлуатацію саркофаг над зруйнованим блоком станції. І хоча офіційно День ліквідатора був встановлений тільки в 2006 році, ще з радянських часів саме 14 грудня ліквідатори аварії на ЧАЕС збиралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу і пом’янути товаришів.
 
Наталка МИКОЛАЄНКО. Фото Бориса КОРПУСЕНКА | «Хрещатик»
 
   У неділю у День ліквідатора аварії на ЧАЕС Президент України Петро Порошенко поклав квіти до пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля». Разом з главою держави у церемонії взяли участь міський голова Києва Віталій Кличко, представники уряду, парламенту, духовенства та громадськості. Вони вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.
   «Трагедія Чорнобиля — і моя особиста, бо не оминула мою сім’ю. Мій батько з перших днів брав участь у ліквідації аварії та її наслідків. Ми тоді про це навіть і не знали, бо тато був людиною військовою. Обернулося все потім страшною хворобою, яка забрала його життя»,— розповів Віталій Кличко.
   Він підкреслив, що столична влада сьогодні працює над новою політикою у сфері охорони здоров’я, яка, зокрема, враховує і медичне забезпечення ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.
   Мітинги-реквієми до пам’ятної дати відбулися минулого тижня майже в усіх районах міста. Зокрема і в Святошинському та Деснянському, де мешкає найбільше переселенців з Чорнобильської зони. У Святошині заходи провели біля меморіального комплексу «Пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії», що на розі проспекту Перемоги і вулиці Чорнобильської. Почесна варта, живі квіти, запалені лампадки та десятки людей, які прийшли пом’янути героїв, які рятували Україну від наслідків «мирного атома». Пройшовши урочистою ходою «Алеєю слави Героям —  пожежним Чорнобиля», учасники мітингу поклали квіти до пам’ятного знаку.
   «Ми низько схиляємо голови перед усіма, хто віддав за нас своє життя у ядерному котлі, хто до останньої краплі виконав свій синівський обов’язок перед рідною землею і перед рідним народом — зупинив розповсюдження катастрофи, унеможливив її переростання у глобальний винищувальний смерч для України. Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим»,— наголосив голова Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Ілля Сагайдак.
   А в Деснянському районі квіти поклали до пам’ятника на території меморіального комплексу «Героям Чорнобиля». Пам’ять загиблих учасників ліквідації аварії на ЧАЕС вшанували хвилиною мовчання, а потім настоятель Свято-Троїцького Собору отець Димитрій відслужив молебень за загиблими біля скульптури Покрови Пресвятої Богородиці у Ротонді «Пантеон пам’яті».
   Майже три десятиліття минуло з часу найбільшої техногенної катастрофи. Проте ця рана назавжди залишиться на тілі України, як і пам’ять про тих, хто ціною власного життя та здоров’я ліквідовували наслідки аварії на ЧАЕС, аби захистити і зберегти життя мільйонів людей. Тому і 14 грудня, і 26 квітня біля пам’ятників героям-чорнобильцям по усій Україні з’являтимуться квіти і горітимуть поминальні свічки.
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter