У Києві «заморозять» вартість соціальних сортів хлібобулочних виробів

 

Ціна на хліб: чи буде межа? 
У Києві «заморозять» вартість соціальних сортів хлібобулочних виробів

 

У найближчі три роки ПАТ «Київхліб» буде утримувати стару ціну на свою соціальну продукцію. Вже зараз вона на кілька гривень нижча від ринкової. Купити дешевий хліб трьох сортів нині можна лише у кількох кіосках. Але за кілька місяців мережа має розширитися до двохсот точок продажу. В той же час керівництво «Київхліба» переконує, що не зможе стримувати ціни на хлібобулочні вироби інших видів. Не виключена чергова хвиля подорожчання.

Світлана МАЖУРІНА. Фото Назара ФУРИКА | «Хрещатик»

Падіння гривні та стрімке зростання курсу долара призвело до значного підвищення цін на продукти харчування. За ними пішли вгору і ціни на хліб. Проте не секрет, що доходи киян не встигають за подорожчанням продуктів, тому черговий ріст цін суттєво б’є по кишенях простих громадян.

 
Де у Києві можна купити соціальний хліб?

Перші кіоски ПАТ «Київхліб» відкрито на вулиці Драйзера, 8, проспекті Маяковського, 26 та проспекті Науки, 4. Найближчим часом будуть відкриті точки на вулицях Героїв Дніпра, 43-В та Маяковського, 15. Увага! Запитуйте у продавця саме соціальні сорти хліба, бо решта продукції у кіосках дешевшою не буде.

 

Але є й гарна новина — ціни на соціальні сорти хліба втримаються на колишньому рівні. Для цього міська влада підписала інвестиційний договір з ПАТ «Київхліб». Відповідно до угоди, підприємство встановить в столиці 200 кіосків, в яких ціна на вичерпний перелік хлібної продукції буде на кілька гривень меншою, ніж у супермаркетах. Деталі формування цін днями обговорили на спільному засіданні постійних комісій Київради з питань торгівлі, підприємництва, регуляторної політики та з питань охорони здоров’я і соцполітики.

«Між ПАТ «Київхліб» та КМДА був укладений інвестиційний договір, відповідно до якого підприємству надане право створювати мережі торговельних точок з продажу хліба, а ми, у свою чергу, до 2017 року не можемо збільшувати ціни на три сорти хліба, які зазначені у цьому договорі. І придбати такий хліб можна буде в спеціальних кіосках»,— пояснив у коментарі «Хрещатику» голова правління компанії «Київхліб» Володимир Череда.

Втім, наразі у місті відкрито лише кілька кіосків, де можна придбати хліб дешевше. Вони працюють за такими адресами: вул. Драйзера, 8, проспект Маяковського, 26 та проспект Науки, 4. Протягом 4-х місяців мережу кіосків з дешевим хлібом мають розширити до двох сотень.

«Впродовж тижня-другого планується відкриття кіосків на Оболоні по вулиці Героїв Дніпра та на Троєщині по вулиці Маяковського, 15»,— уточнили у прес-службі ПАТ «Київхліб».

Вартість соціального пшеничного хліба у кіосках ПАТ «Київхліб» складає 4,05 грн. У супермаркеті аналогічна буханка коштує 5,64 грн. Якщо ціни в черговий раз зростуть, то кіоски з соціальним хлібом можуть стати дуже популярними серед городян. А для соціально незахищених людей і пенсіонерів різниця навіть в одну гривню вже суттєва.

Більше того, подальше стримування цін на інші види хлібобулочних виробів є неможливим. За словами пана Череди, вартість хліба залежить від експортних цін, що формуються у порту в доларах США.

Так, за останніми даними, вартість пшениці складає 4 000 грн/т, жита — 2 500 грн. Разом з зерном росте й вартість борошна. А ще варто врахувати зростання цін на інші складові собівартості хліба: олія, цукор, дріжджі, транспортні витрати тощо.

Депутати Київради все ж вирішили перевірити, як формуються ціни на продукцію «Київхліба». Найближчим часом підприємство повинне надати до комісій усі необхідні документи, які у цифрах відображатимуть діяльність компанії, в тому числі фінансовий звіт та економічні обґрунтування нових цін на хліб.

   На комісії також розглянули протокольне доручення Київського міського голови Віталія Кличка про створення спільної робочої групи з контролю за зростанням цін на соціальні продукти харчування та організації місць продажу цих продуктів за цінами виробника. Депутати підтримали кандидатуру Олени Овраменко на посаду голови цієї робочої групи, а секретарем обрали Романа Головню. Також до складу комісії увійшли депутати Валентина Мандрик, Юрій Крикунов та Вікторія Кустова
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter