Галерея творчості та живопису буде відкрита по вул Драйзера, 6

Ніколаєнко, Руслана. На Троєщині відкриють першу в Києві комунальну галерею : [галерея творчості та живопису буде відкрита по вул Драйзера, 6] // Вечірніій Київ (телепрограма). - 2015. - 25 черв. (№ 25). - С. 4.
 
На Троєщині відкриють першу в Києві комунальну галерею
У Деснянському районі створюють елементи публічного мистецтва
Руслана Ніколаєнко
 
    Учора з варіантами капітально­го ремонту приміщення галереї творчості та живопису Централь­ної районної бібліотеки №141 (вул. Теодора Драйзера, 6) ознайо­милися Київський міський голова Віталій Кличко, представники Деснянської райдержадміністрації та громадськість.
   «1 вересня відкриється пер­ша комунальна галерея, де буде представлено творчий доробок київських та українських митців,
- заявив під час ознайомлення з варіантами капітального ремонту приміщення майбутнього осе­редку культури Віталій Кличко.
    - Сподіваємося, що галерея стане поштовхом у творчості й відро­дженні духовності, які місту дуже потрібні. Запрошую мешканців Троєщини і всіх киян на відкриття галереї!».
Як зауважив мер, поки що з фінансуванням ремонтних робіт не все просто — у району бракує коштів. Утім, найпершою завжди була ідея. Якщо є бажан­ня, якщо є мрія, є прагнення до мети, то є і впевненість, що всі гуртом — міська і районна влада - впораються з цим завданням. Є також намір залучити небай­дужих людей.
    «Деснянський район, на жаль, найбільш віддалений від центру. Наш пріоритет — наблизити мис­тецтво до людей, саме тому від­криваємо галерею, — розповідає заступник голови КМДА Ганна Старостенко. — Намагаємося ство­рити елементи публічного мисте­цтва: наші комунальні колективи виступають на вулицях, у парках. Прагнемо створювати культурні осередки у різних районах міста, аби люди могли відвідати галерею, розташовану у кроковій доступ­ності, а не їхати кудись далеко, до центру міста. У галереї по вул. Драйзера плануємо експонувати художні роботи різних майстрів. У Деснянському районі мешкає чимало митців, тож, імовірно, пер­шу експозицію буде присвячено саме їхній творчості, а згодом тут влаштовуватимуть і міжнародні експозиції».
    За словами заступника голови КМДА, галерею розвиватимуть у найкращих сучасних традиціях, тобто в інтерактивній формі по­даватимуть творчість і мистецтво: проводитимуть майстер-класи, різні презентації, виставки, тому тут буде дуже багато дітей, молоді, а також всіх тих, хто любить і ці­нує мистецтво. Варіанти вхідної групи до галереї ще розглядаються і, на переконання Ганни Старо­стенко, поки немає кращого входу до будівлі.
Як розповіла «Вечірці» народ­на майстриня Тетяна Протчева, галерея необхідна для підвищення духовності людей. І саме в цьому спальному районі, де по­ряд із багатоповерховими будин­ками є бібліотека — культурний осередок. Без цього не можна. Культура рухає економіку. Будуть у держави кошти утримувати га­лерею — добре, якщо ні, то митці завжди робили якийсь внесок, аби виставляти свої твори. Пані Тетяна працює в Деснянському районі понад 20 років на посаді завідуючої бюро приватизації. їй вдалося відкрити у районі Музей вишивки, тож не змогла бути осторонь від створення галереї і увійшла до Ради митців при райдержадміністрації.
     Галерею створюють за іні­ціативи Деснянської РДА та під патронатом мера Києва. З бюджету району виділено 500 тисяч гривень на ремонт приміщення. Тут безкоштов­но влаштовуватимуть художні виставки, презентації, книжкові ярмарки, зустрічі з українськими художниками, письменниками та літературознавцями. А також різноманітні майстер-класи, лекції, «круглі столи» та благо­дійні творчі акції.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter