В одному з будинків на Троєщині встановлено систему охоронної сигналізації

 
На захисті державного майна
images
В одному з будинків на Троєщині встановлено систему охоронної сигналізації

 
    В столиці почастішали крадіжки обладнання вузлів обліку теплової енергії та ліфтового обладнання. Деснянський район займає перше місце за кількістю випадків. Тому саме в цьому районі відбулося встановлення та тестування охоронної системи.
Ярослава ЗОЛОТЬКО | «Хрещатик» Фото Олексія ІВАНОВА

    У висотці по вул. Каштановій, що у Деснянському районі столиці, встановили охоронну систему, яка захищатиме будинкове обладнання від крадіжок.
Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв зазначив, що проблема крадіжки обладнання в житлових будинках стоїть досить гостро. Так, лише від жовтня в місті зафіксовано 52 випадки крадіжки лічильників теплової енергії.

    Вартість установки системи охоронної сигналізації на один будинок — 3—4 тис. грн. Абонентська плата становить близько 150 грн щомісяця. Систему встановлено у підвальному приміщенні та в ліфтовому відділенні. Вона включає в себе датчики на рух і датчики на відкривання дверей. Тобто якщо людина, не маючи відповідного ключа (він буде тільки у працівників відповідних служб), проникає в зазначені приміщення, спрацьовують датчики і сигнал тривоги надходить на пульт Державної служби охорони. Оператор передає повідомлення наряду міліції ДСО, який негайно виїжджає на місце події для з’ясування обставин.

    «Звісно, на встановлення такої системи охорони потрібні гроші. Однак новий тепловий лічильник коштує близько 50—60 тис. грн. Загальна вартість обладнання, яке охороняється, може доходити до півмільйона гривень. Тож доцільність цих заходів безперечна. Це поки що єдиний будинок у столиці, де встановлено систему охоронної сигналізації. Для нас важливо знайти оптимальну модель, яка працюватиме. Це один з варіантів, що має перспективу»,— зазначив Петро Пантелеєв.

    Також Петро Олександрович нагадав, що лічильник — це шлях до економії оплати опалення. Тому питання не лише у високій вартості самого обладнання, а й в економії, яку мають мешканці будинку. За відсутності лічильника тарифи на опалення зростуть на 20 %, а то й більше.

    Заступник голови Деснянської РДА Віктор Крохмалюк розповів, що злодії збувають обладнання за кілька сотень гривень, тоді як коштує воно не один десяток тисяч. Тому він особисто об’їхав майже всі пункти прийому металобрухту в районі і дав указівку негайно дзвонити за номером 102, якщо хтось намагатиметься збути обладнання.

    Пан Крохмалюк звернувся до мешканців будинку з проханням пильнувати й проявляти зацікавленість до того, хто і що робить у службових приміщеннях. Адже іноді злодії маскуються під жеківців, і тому краще зайвий раз зателефонувати до диспетчерської та поцікавитись, чи проводяться якісь роботи за їхньою адресою, пояснив посадовець.

    Людмила Павлівна, мешканка будинку, розповіла, що завжди цікавиться, коли бачить незнайомців у під’їзді. Жінка поскаржилася, що коли запитала в чоловіка, одягненого у форму однієї з комунальних служб, що саме він збирається робити у службовому приміщенні, той просто не захотів розмовляти. Тому самостійно розібратись, де дійсно працівник ЖЕКу, а де — злочинець, який маскується під робітника, мешканцям досить складно.

    Пан Пантелеєв зазначив, що доступ до приміщення, в якому знаходиться дороге обладнання, має бути регламентованим. Потрібно вести звітність, хто і для чого туди зайшов. Тоді й працівникам міліції, у разі чого, буде легше розбиратися.

   Заступник начальника управління Державної служби охорони при ГУМВС України в м. Києві Віктор Веклич зазначив, що завдання системи охоронної сигналізації приміщення — виявлення осіб, які намагаються незаконно проникнути до ліфтових шахт та підвальних приміщень, де встановлено лічильники тепла, з метою їх затримання та передачі до правоохоронних органів.
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter