Відкрито Центр допомоги і тимчасового розміщення вимушено переселених осіб

  Нова домівка для переселенців

У Києві відкрив двері Центр для вимушених переселенців

У столиці на вул. Каштановій, 6 відкрито Центр допомоги і тимчасового розміщення вимушено переселених осіб. Заклад розраховано на 30 мешканців.

Ярослава ЗОЛОТЬКО | «Хрещатик» Фото Бориса КОРПУСЕНКА

   Центр допомоги, що розмістився у приміщенні дитячого садка в Деснянському районі столиці, відкрили голова КМДА Віталій Кличко і Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

   Ініціювало створення цього закладу Київське інвестиційне агентство. Грант на відкриття Центру допомоги і тимчасового розміщення вимушено переселених осіб було надано Сполученими Штатами Америки за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
    «Сьогодні ми відкриваємо Центр, де наші співвітчизники, які через агресію Росії вимушені були залишити свою домівку, зможуть почуватися комфортно. Ми робимо все для того, аби ці люди змогли отримати тимчасове житло, допомогу, а також, що надзвичайно важливо для них зараз, психологічну підтримку»,— наголосив Віталій Кличко.
   
Віталій Володимирович разом із Послом США висадив квіти у дворі Центру. Переселенці їх почастували домашньою випічкою. Під час чаювання пан Кличко поспілкувався з дітьми. Малята розповідали, хто ким хоче стати, коли виросте. Очільник столиці розповів, що в дитинстві хотів стати кращим у спорті — і став ним. А от мером тоді ще не думав бути. Посадовець зазначив, що зараз мріє Київ зробити дійсно європейською столицею — і зробить його таким.
    «Головне — дуже бажати, не жаліти часу й сил, і тоді найзаповітніша мрія стане дійсністю»,— пояснив Віталій Кличко.
   Він розповів, що у 2015 році міська влада надала соціальну підтримку майже 6 тисячам внутрішньо переміщених осіб, які звернулися до мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
    «Ми також віднайшли кошти, щоби забезпечити пільговий проїзд у громадському транспорті для переселенців із зони АТО — вони можуть безперешкодно отримати «Картку киянина» і користуватися пільгами. Київрада також виділила 25 млн грн на оздоровлення дітей, у тому числі дітей — переселенців із зони АТО»,— зазначив Віталій Кличко.
   Заступник голови КМДА з гуманітарних питань Ганна Старостенко зазначила, що Центр допомоги і тимчасового розміщення вимушено переселених осіб розраховано на 30 мешканців. Оскільки в державі діють соціальні програми надання допомоги переселенцям, кошти за якими спрямовуються на оренду житла та оплату комунальних послуг, то завдання влади міста — допомогти тим, кому не вистачає цих коштів: сім’ям, які втратили годувальника, опинились у складних життєвих ситуаціях, багатодітним родинам.
   Зараз у закладі вже проживають 6 родин переселенців — 9 дорослих та 12 дітей із зони АТО. Приміщення Центру складається з 10-ти житлових кімнат, 3-х кухонь та 4-х санвузлів.
   Ганна Вікторівна зауважила, що Центр — це, звісно, тимчасове житло, але мешканці проживати тут зможуть стільки часу, скільки їм знадобиться. «Ми сподіваємося, що в Україні закінчиться війна та буде мир, і люди зможуть повернутись до своїх домівок. Тому наші довгострокові плани — повернути цю будівлю дитячому садочку. Однак ніхто не буде нікого виганяти, і жити тут зможуть люди стільки, скільки їм потрібно»,— повідомила вона.
    Також посадовець розповіла, що на ремонт Центру було виділено 1 млн грн з міського бюджету. Стільки ж дали американські партнери на внутрішнє оснащення, а саме: пральні машини, праски, меблі, постільну білизну, плити.
    Пані Ірина з чотирирічною донькою Даринкою приїхала з Волновахи у квітні цього року. У Центрі їм виділили кімнату. До цього мати з донькою мешкали в Центрі соціально-психологічної допомоги, розміщеному на вул. Новодарницькій. У рідному місті залишився старший син Ірини, студент Богдан. Хлопець не поїхав з Волновахи, бо хоче закінчити навчання у вищому навчальному закладі.
    Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт зазначив, що міжнародна спільнота робить усе можливе, аби припинити агресію Росії й українці мали можливість повернутися додому, до своїх близьких.
    «Увесь світ вражений тим, як гостинно Київ, Львів, Одеса та інші міста розкрили свої обійми для допомоги співгромадянам. Я дуже радий, що USAID змогло долучитися та підтримати Україну. Цей Центр — прихисток для родин, чиї життя були перевернуті догори дригом діями Кремля»,— висловив свої враження пан Посол.

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter