Упродовж кількох днів територію Троєщини очистили від майже двох десятків нелегальних МАФів

 
                                    Масштабний демонтаж

Упродовж кількох днів територію Троєщини очистили від майже двох десятків нелегальних МАФів

За рік у столиці прибрано близько 4-х тисяч нелегальних кіосків. Минулого тижня на вул. Бальзака, 64-66 міська влада розпочала демонтаж 50-ти МАФів. На сьогодні вже відправлено на штрафмайданчик майже 20 об’єктів торгівлі.

Ярослава ЗОЛОТЬКО | «Хрещатик» Фото Олексія ІВАНОВА

Минулого  тижня комунальники розпочали знесення нелегальних МАФів на Троєщині за адресою: вул. Бальзака, 64-66. Мешканці довколишніх будинків скаржилися на бруд та антисанітарію, яку створюють нелегальні об’єкти торгівлі.

Присутні розділились на два табори: хто за демонтаж МАФів, хто — проти.

Ті, хто «за», керувалися тим, що все має бути законно, як у Європі, й у місті не потрібен нелегальний бізнес.

Киянка Наталія Євтушенко назвала це місце «шанхаєм» та розповіла, що тут завжди бруд, неприємно ходити поряд. Жінка подякувала меру міста за боротьбу з нелегальними МАФами.

Ті ж, хто проти демонтажу, наголошували, що зручно купувати все необхідне поблизу дому.

А Людмила Вороніна, педагог, мешканка будинку по вул. Бальзака, 58, розповіла, що вона проживає в цьому районі 22 роки. І саме підприємці облаштували це місце: поклали тротуарну плитку, висадили дерева — раніше ж були вибоїни в асфальті та купи сміття.

«Сьогодні в плановому режимі продовжується демонтаж незаконних МАФів. Саме в цьому місці розташована величезна кількість таких об’єктів. Зрозуміло, що питання МАФів є неоднозначним: з одного боку, ми робимо добру справу для благоустрою, з іншого — нас звинувачують, що ми не даємо розвиватись малому бізнесу. Проте ми завжди підтримували, підтримуємо та підтримуватимемо підприємців»,— зазначив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. За його словами, мається на увазі легальний бізнес, який не заважає киянам, не займає зеленої зони, є безпечним. А у власників цих МАФів немає належних документів.

«До того ж, часто МАФи незаконно підключаються до електромереж, тобто крадуть у киян кіловати, які зараз дуже дорого коштують. За рік недобросовісними підприємцями у такий спосіб вкрадається 1 млн грн»,— підсумував Петро Олександрович.

Директор Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища Дмитро Білоцерковець зазначив, що на цьому місці розташовано близько 50 нелегальних МАФів. По суті, малий та середній бізнес орендує МАФи у прокурорів часів Януковича. Тобто на весь Київ близько 20-ти таких «горе-бізнесменів», які не бажають оформлювати належно свій бізнес та здають його в оренду малим підприємцям. «Ми наводимо справедливість: незаконно поставили МАФ, ми його законно прибрали»,— додав пан Білоцерковець.

Також він наголосив, що не продавці, а саме власники МАФів винні в ситуації, яка виникла, тому вони мають компенсувати продавцям усі незручності, пов’язані з демонтажем. Він розповів, що зранку, коли тільки приїхали на прибирання МАФів, їх охороняли «тушки». Але завдячуючи новій поліції все обійшлося без інцидентів.

Продавець Валентина обурена демонтажем, адже її ніхто не попереджав. Тож директор КП «Київблагоустрій» Іван Кліпа пояснив, що багато підприємців замість того, аби сплачувати державі, сплачують «кришувальникам», які обіцяють захистити їх. Тому винні самі. До того ж, наголосив він, усім підприємцям було роздано приписи, в яких йшлося про демонтаж. Але деякі власники просто не повідомили продавців.

Після демонтажу всі знесені МАФи відправили на штрафмайданчик
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter