5.11.2015

Жива сила козацька, похована в святій землі,
як оберіг її, духовний меч, чекає гідних нащадків,
що піднімуть її з степових могил в ім’я духовного відродження нації.

Дмитро Яворницький.

Подвижницьке життя та наукова діяльність відомого історика, археографа, лексикографа, фольклориста, етнографа, письменника та поета Дмитра Івановича Яворницького – яскравий та привабливий приклад самовідданого і безкорисливого служіння своєму народу.

Людина енциклопедичних знань, різнобічних інтересів, Дмитро Яворницький  своє життя присвятив пошукам пам’яток історії Запорізької Січі.

Саме до 160-річчя з дня народження Д. І. Яворницького 5 листопада в бібліотеці №141 відбувся літературно-історичний вечір «Запорізький характерник». У вечорі приймали участь школярі  одинадцятих класів нашого району. Представлена бібліотекарями на заході виставка творів наукової та творчої діяльності вченого розкрила його талант не тільки як історика, а як і письменника. Збагатитися знаннями про історико-археологічні дослідження  Запорізького козацтва Д. І. Яворницьким сприяла демонстрація історично – документального фільму «Співець козацької слави». 

Вивчаючи ці дослідження, розумієш, що козаки продовжували і відроджували з давніх давен існуючу державу, котра в різні часи по-різному називалась, але в якій завжди був той самий дух - волелюбства, братерства, відкритості.

 

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter