На Троєщина встановили нові заощадливі світлодіодні ліхтарі

Енергоефективний вечірній Київ

   Учора в Деснянському районі столиці відбулася презентація результатів 1-ї черги соціального проекту компанії «Київенерго» — «Енергоефективний вечірній Київ». Ліхтарі з’явилися у тих куточках міста, де досі було темно та небезпечно, а місця для їх встановлення вказали самі мешканці мікрорайону.

Леся КЕСАРЧУК | «Хрещатик» Фото Бориса КОРПУСЕНКА

   Житловий масив Троєщина вважається в столиці одним із найкриміногенніших. Місцеві мешканці часто скаржилися, що тамтешні вулиці погано освітлені, а злочинність процвітає. Тому цього року за ініціативи компанії ДТЕК «Київенерго» розпочався перший етап освітлення вулиць Деснянського району. «Ми почали реалізовувати енергоефективні проекти два роки тому. Перший — це енергоефективна школа. Ми проводили опитування серед киян, і троєщинці проявили найбільшу активність. Після цього ми почали проект із енергоефективного освітлення, і також від жителів цього району ми отримали чимало скарг, що на вулицях темно»,— розповіла керівник департаменту зі сталого розвитку компанії ДТЕК Вікторія Гриб. Довго чекати на реалізацію проекту з реконструкції зовнішнього освітлення не довелося. Уже 31 ліхтар із світлодіодними лампами встановили на вулицях Теодора Драйзера, Каштановій, Оноре де Бальзака, Миколи Закревського та проспекті Володимира Маяковського. «Завдяки таким лампам місто заощадить близько 9000 кВт.год на рік. Крім того, завдяки проекту досягнуто зменшення витрат електроенергії та викидів вуглекислого газу в атмосферу. Тому енергоефективність є пріоритетним напрямком нашої компанії. Я думаю, що цей проект далі буде розширюватися, і через кілька років весь Київ буде освітлений такими ліхтарями»,— відзначив генеральний директор ПАТ «Київенерго» Олександр Фоменко.

   Загалом компанія витратила на встановлення таких ліхтарів 3 мільйони гривень. Проінспектував сучасну систему освітлення і Київський міський голова Віталій Кличко. «Кияни скаржаться, що у багатьох столичних дворах темно. До того ж сьогодні Київ через морально застарілі ліхтарі споживає вдвічі більше енергії, ніж сучасні європейські міста. Тому модернізація освітлення є для нас одним із пріоритетів»,— зазначив Віталій Володимирович. Також він наголосив, що, окрім Троєщини, модернізація зовнішнього освітлення найближчим часом відбудеться на вулиці Саксаганського. Однак розчаровані владою та політиками мешканці Троєщини не повірили словам мера і почали скаржитися, що це, мовляв, лише до виборів ліхтарі будуть горіти, а після — знову буде темно. На що мер столиці Віталій Кличко відповів, що вибори не мають жодного відношення до проекту «Енергоефективний вечірній Київ». І, з його слів, 31 ліхтар — це лише крапля в морі, і тому місто буде продовжувати їх встановлення по всьому житловому масиву. А друга черга з 38 світлодіодних вуличних ліхтарів буде функціонувати до 15 листопада. Після завершення робіт виконавці проекту проведуть опитування повторно, щоб визначити, чи стало мешканцям безпечніше

  
Учора Київський міський голова Віталій Кличко у Деснянському районі столиці ознайомився із результатами виконання 1-ї черги соціального проекту «Енергоефективний вечірній Київ»
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter