На Троєщині лікар станції невідкладної допомоги приїхав до дворічної дитини п'яним

 
 
  Хильнув горілки – та на виклик
Педіатр у нетверезому стані намагався надати хворій дитині допомогу


Катерина СКРИПНІКОВА ,
Ганна РЕДЬКА

   точка зору
   Лікар-психотерапевт Олексій Мащенко:
   – Лікарів під час оформлення на таку відповідальну роботу повинна перевіряти комісія, у складі якої були б психотерапевт, психолог, нарколог… Я, до речі, сам колись працював у педіатричній бригаді швидкої допомоги. Тут є особливі нюанси: ти не лише лікар, а й психолог та наставник – передовсім для батьків, які перебувають у нервовому напруженні. Лише одна не така фраза чи погляд можуть викликати у них емоційний сплеск… А як сам лікар потім знімає стрес? У нас немає служби, яка б допомагала йому в цьому, хоча й повинна бути. Звільняти чи ні? Тут важливо дізнатися причину, з якої людина так вчинила, в якому вона сама перебувала стані. Захист від стресу, який ніде зняти? Одна річ. А якщо це лікарська халатність – зовсім інше.


   На Троєщині стався кричущий випадок: лікар станції невідкладної допомоги приїхав до дворічної дитини п’яним. «Вечірка» з’ясувала подробиці. Уночі молоді батьки (вони мешкають на вул. Марини Цвєтаєвої у Деснянському районі) викликали додому невідкладну допомогу: у
Аміни сильно підскочила температура. Коли ж лікар почав оглядати дитину, батько помітив, що той добряче напідпитку, і одразу викликав поліцію.
   – Екіпаж патрульної поліції отримав виклик після опівночі, – розповіла «Вечірці» прес-секретар ГУ Національної поліції МВС України в Києві Оксана Блищик. – Поліцейські зателефонували на 103, аби дізнатися, хто відповідальний, диспетчер викликав на місце представників Департаменту охорони здоров’я. Провели тест на алкогольне сп’яніння, результат був вражаючий – 2,9 проміле, хоча патрульним лікар казав, що не вживав спиртного, а лише приймав серцеві краплі. А ще намагався домовитися з правоохоронцями, проте був попереджений про кримінальну відповідальність за давання хабара. 2,9 проміле – це, до речі, більш як пляшка горілки. При такому сп’янінні людина погано розуміє, що діється навколо, може втратити контроль над своїми відчуттями. Проте старша медсестра дитячої поліклініки Деснянського району (при ній є станція невідкладної допомоги) Катерина Пащенко каже, що на вигляд лікар не був дуже п’яним.
   – Він адекватно поводився, не падав, не хитався, язик у нього не заплітався, – розповіла жінка, коли кореспонденти «Вечірки» приїхали до поліклініки. За її словами, педіатр влаштувався на роботу місяць тому,був на випробувальному терміні. Справляв враження людини спокійної, ніхто не бачив, щоб він, скажімо, нервував чи давав волю емоціям.
   – Ми самі його запросили на роботу, адже ситуація з кадрами у нас складна – працюють чотири бригади, – продовжує Катерина Пащенко. – Ніхто не хоче працювати за такі гроші (ставка у медсестри 1700 гривень, у лікаря – трохи більше). А робота складна, до того ж у спальному районі дуже багато викликів. Коли це все трапилося, нас підняли о другій ночі, ми поїхали на виклик. За словами медсестри, співробітники служби дуже засмучені через прикрий випадок, адже ця станція невідкладної допомоги вважалася однією з найкращих у Києві.
  Педіатра (як ми дізналися, 40-річного киянина) одразу ж звільнили за відповідною статтею.
А з дитиною все гаразд. До речі, це не перший інцидент з п’яним педіатром за поточний місяць. У Івано-Франківську до дворічної дитини, яка захворіла на пневмонію, приїхала нетвереза лікарка…

коментар
Тетяна Донченко, директор Департаменту
охорони здоров’я КМДА:
– Випадок із педіатром свідчить про необхідність підсилення контролю за дисципліною у медколективах. Нині готується наказ про заходи щодо удосконалення надання медичної допомоги... Департамент рекомендуватиме всім районним управлінням охорони здоров’я підсилити контроль за трудовою дисципліною. Крім того, тепер неодмінно перевірятимемо працівників пунктів невідкладної допомоги, лікарів і медпрацівників київських лікарень.

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter