9.12.2015

Володимир Великий – справедливий володар .
 
«…за твого князювання
Край зацвів, як квітка рожі, –
І за те ти в нас «Великий»,
А «Святий» у церкві Божій.»

Юрій Шкрумеляк
 
Серед видатних особистостей, що вершили історію Української держави, постать Князя Київського Володимира Великого з роками стає більш поважною та значущою. Тому 9 грудня бібліотека № 119 запросила читачів на історичну медіа-годину «Володимир Великий – справедливий володар». Разом із бібліотекарями, використовуючи літературу з книжкової виставки та переглянувши відео-сюжет «Святий Володимир», школярі зацікавлено перегорнули сторінки минулого нашої країни княжої доби . Міцною і сильною була при ньому княжа Україна. Дружби з Володимиром, його допомоги шукали європейські імператори і королі. Але передусім ім’я Володимира золотими літерами записано в історії нашого народу як князя-Святителя, який охрестив Україну-Русь і ввів її в християнську цивілізацію.
 
Гість бібліотеки священик Храму мучеників Адріана і Наталії отець Євгеній розповів юним читачам про відомі та малознані історико-культурні події, що супроводжували прийняття у 988 році і поширення християнства на українських землях. Діти зрозуміли, що значення прилучення Русі до християнського світу важко переоцінити: християнська церква впливала на культуру, на побут і мораль, поширення писемності, науку і освіту, а хрещення Київської Русі духовно та культурно поєднало наш народ з європейським світом і стало важливою віхою в розвитку української державності.
Охоче школярі обирали для читання цікаві твори з книжкової виставки, адже постать князя Володимира оспівано й опоетизовано також в давньоруській літературі в образі Володимира Красне Сонечко — охоронця рідної землі, мудрого правителя і героя, а найдавніші відомості про хрещення руського народу подає «Повість минулих літ», автором якої є Нестор-літописець. Крізь товщі століть дійшли до нас слова народної мудрості: «Тримайтеся, браття наші, плем’я за плем’я, рід за рід і захищайте землю нашу, яка належить нам і нікому іншому…»
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter