Першому українському футуристу, Михайлу Семенко встановили пам'ятний знак на місці його захоронення

Костик, Аліна. Знайшли могилу футуриста : [першому українському футуристу, поетові Михайлу Семенко встановили пам'ятний знак на місці його захоронення у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили"] // Культура і життя. - 2015. - 25-30 груд. (№ 45/48). - С. 3 : фото.
 
  Знайшли могилу футуриста
 
Аліна КОСТИК

   Першому українському футуристу, поетові, який привніс в українську поезію урбаністичну тематику, а в жанрові форми ввів верлібр, нарешті встановили пам'ятний знак на місці його захоронення. Після    розстрілу    в Жовтневому  палаці на вулиці Інститутській 24 жовтня 1937 року, його тіло привезли у Биківнянський ліс і по¬ховали в братській могилі. Дослідники    Національного історико-меморіального запо-відника «Биківнянські моги-ли» встановили місце захоронення поета. Тепер там висить пам'ятна таблиця, фондована видавництвом «Смолоскип».
   Українські митці, родичі поета, науковці заповідника, представники видавництва «Смолоскип», Українського інституту національної пам'яті говорили не лише про Семенка, а й згадали інших представників «розстріляного відродження», ціле покоління, що було знищено сталінськими репресіями.

   Генеральний директор заповідника Богдан Біляшівський зазначив, що Биківня є «місцем страшної трагедії та величезного злочину, який десятиліттями приховувався від української громадськості». На його думку, індивідуалізм Семенка, його пошуки осібного шляху в житті, мистецтві були несумісними з комуністичними реаліями.
Михайла Васильовича Семенка звинуватили в тому, що він брав участь в Українській фашистській націоналістичній терористичній організації, якої насправді ніколи не існувало, а також у плануванні терористичного акту проти секретаря ЦК КПБУ С. Косіора під час демонстрації і травня 1937 року.
   На заході був присутній родич поета - його племінник Марко Миколайович Семенко. На його думку, найкращою пам'яттю для митця є дослідження його творчості, популяризація поезії, розвиток започаткованого ним напрямку, який продовжують молоді. Втім, і «матеріальні виміри пам'яті у вигляді назв вулиць, меморіальних де не менш важливі».
 
   Директор видавни «Смолоскип» Ростислав Cемків підкреслив, що за допомогою пам'яті можна подолати руйнівні інтенції, які набули загрозливих масштабів у радянському минулому. Бо репресувались не лише письменники, а й їхні тексти. Тепер ці тексти повертає до читача видавництво «Смолоскип».
   Поети Любов Якимчук, Галина Танай, Олена Герасим`юк, Олег Коцарев, Олена Степаненко прочитали вірші Михайла Семенка.
   Присутні поклали квіти та запалили лампадки на українській та польській частині Міжнародного меморіалу жертвам тоталітаризму.
 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter