До 100-річчя Жовтневої революції на столичному ВДНГ відкриють Музей тоталітаризму

Знаменський, Віталій. Демонтовані символи епохи : [в т. ч. в Деснянському р-ні на вул. Жукова, 15 та 51] // Хрещатик. - 2016. - 20 верес. (№ 100). - С. 16 : фото. Демонтовані символи епохи
images

До 100-річчя Жовтневої революції на столичному ВДНГ відкриють Музей тоталітаризму

Попри те, що деякі пам’ятники радянського періоду дуже складно і дорого демонтувати, процес декомунізації у Києві триває відповідно до вимог закону. Зокрема в столиці вже перейменовано понад півтори сотні вулиць, силами комунальників та громадськості знесено десятки пам’ятників, меморіальних дощок, котрі тимчасово зберігаються на території Державного музею авіації. Планується, що до 100-річчя Жовтневої революції на території ВДНГ відкриють Музей тоталітаризму.
Віталій ЗНАМЕНСЬКИЙ | «Хрещатик»


Як розповів «Хрещатику» керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко, нині в усіх районах столиці триває активна робота з декомунізації, зокрема виконується розпорядження міської влади від 20.05.2016 № 342 «Про деякі питання виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки».

«Зокрема, за інформацією районних в місті Києві державних адміністрацій, вживаються заходи щодо проведення демонтажу пам’ятників та пам’ятних знаків, перелік яких затверджений зазначеним вище розпорядженням»,— розповів Володимир Бондаренко.

За його словами, в Дарницькому районі вже демонтовані анотаційні дошки Крупській Н. К. за адресами: вул. Павла Чубинського, вул. Ялтинська, 6; скульптура В. І. Леніна (вул. Бориспільська, 7), бюсти Крупської Н. К. та Ковпака С. А. Ці об’єкти наразі знаходяться на тимчасовому зберіганні на території виробничої бази КП «Керуюча компанія по утриманню житлового фонду Дарницького району м. Києва» по вул. Тростянецькій, 58-а та районного КП по утриманню зелених насаджень на Харківському шосе, 148-а.

«На території Деснянського району меморіальні дошки на вул. М. Жукова, 15 та 51 демонтовані представниками громадськості та мешканцями Лісового масиву. Щоправда, інформація про місцезнаходження знятих дощок відсутня»,— повідомив керівник апарату КМДА.

Володимир Бондаренко розповів, що у Дніпровському районі також триває процес декомунізації. Ті об’єкти, що були пошкоджені під час знесення — утилізовані, а цілі — передані до Державного музею авіації (вул. Медова, 1). Окрім цього, з метою уникнення невдоволення з боку громадських організацій, мешканців та гостей столиці місцеві комунальники додатково демонтували пам’ятки, що зазначені в листі Асоціації національно-патріотичних організацій, які містять тоталітарну символіку СРСР.
Щодо інших районів, то в Оболонському завершено демонтаж меморіальних дощок на вул. Олександра Архипенка (Мате Залки), 7/5, 2/12, на пл. Оболонській (Дружби народів), 1, на вул. Петра Калнишевського (Майорова), 1, 5, на вул. Квітки Цісик (Гамарника), 53.

У Печерському загалом стало менше на 15 об’єктів, де розташована символіка комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів. Всі вони передані до Державного музею авіації України.

У Святошинському — місцевими комунальниками демонтовано меморіальні дошки: Горбачову О. Г.— на вул. Омеляна Горбачова, 2/71 та Картвелішвілі Л. Й.— на вул. Василя Кучера, 10.

У Солом’янському — меморіальні дошки на будинках комунальної власності, що підлягали знесенню, в процесі декомунізації зняті невідомими особами, а пам’ятники та пам’ятні знаки, які були розташовані на території підприємств та організацій, зберігаються у балансоутримувачів. Зокрема, на даний час, демонтоване погруддя радянському письменнику М. Островському (Солом’янська площа, 31/33) зберігається на території Міжнародного аеропорту «Жуляни» (проспект Повітрофлотський, 68).
У Шевченківському районі з фасадів будинків комунальної власності зняли символіку тоталітарних режимів на вул. М. Безручка (Бабушкіна), 25, на вул. І. Турчина (Блюхера), 2/17, на вул. Туполєва, 24, на вул. М. Довнар-Запольського, 11, на вул. Грекова, 15, на вул. Котовського, 11, на вул. Ружинській, (В. Піка), 2/50, на вул. Подвойського, 2, 3/14, на вул. Січових Стрільців (Артема), 84, на вул. Кудрявській, 10, на вул. Дегтярівській, 32, на вул. Ружинській (вул. В. Піка/вул. Муромська), 13/7, на вул. Золотоустівській, 30.

А ось в Голосіївському — об’єкти, де розташована символіка епохи тоталітаризму, демонтовані балансоутримувачами, але їх передача до Державного музею авіації України чомусь не проводилась.

Пам’ятник чекістам, що загинули за владу Рад, на Либідській площі спочатку самотужки намагалися розібрати активісти. Але згодом гранітний монумент вдалося знести лише завдяки важкій будівельній техніці.  А пам’ятник В.Н. Боженку на вул. К. Малевича, 107 був знесений невідомими особами. Також у центрі Києва зник пам’ятник партизанці Зої Космодем’янській, який протягом тривалого часу розміщувався в однойменному сквері на перетині вул. Гончара та Хмельницького у Шевченківському районі.

Відсутня інформація і про місцезнаходження меморіальних дощок, пам’яток і бюстів, демонтованих в Подільському районі.

Володимир Бондаренко нагадав, що всі райдержадміністрації мають обов’язково інформувати столичну владу про вжиті заходи стосовно передачі меморіальних дощок і пам’ятників, які звезли на відкритий майданчик в Жулянах до Державного музею авіації України з відповідним оформленням акту демонтажу тощо.

До слова, днями стало відомо, що незабаром громадськості представлять Музей тоталітаризму. Про це в соцмережі написав радник мера Києва Дмитро Білоцерківець. Він звернувся до підписників із питанням — чи підтримують вони перенесення пам’ятника Щорсу в столиці з публічного простору на бульв. Шевченка в Музей тоталітаризму, концепцію якого представлять окремо. Нагадаймо, що пам’ятник герою громадянської війни вже пару разів хотіли знести. Активісти планували демонтувати його на День Незалежності.

«В Музей тоталітаризму планується перенесення всіх інших пам’ятників і табличок, які тимчасово зберігаються в Жулянах,— пише Дмитро Білоцерківець.— Музей незабаром буде представлений окремою концепцією. Місто 25 вересня отримає в розпорядження проект демонтажу пам’ятника Щорсу. Після цього Міністерство культури має дати згоду на зміну адреси розміщення пам’ятника в реєстрі».

За словами фахівців, питання щодо знесення, наприклад, Батьківщини-матері, пам’ятника Щорсу, Арки Дружби народів не в компентенції міста — це об’єкти Міністерства культури, і без його висновків, самостійно, їх демонтувати не можна.

Київська адміністрація, депутати Київради, Інститут Національної пам’яті та ВДНГ мають підписати відповідний меморандум. Заклад називатиметься «Музей монументальної пропаганди СРСР». Його планують облаштувати коштом інвестора і відкрити вже наступного року до 100-річчя Жовтневої революції. На думку розробників концепції, Музей тоталітаризму, де зберігатимуться мистецькі пам’ятки радянських часів, має об’єднати прихильників декомунізації та противників знищення пам’ятників
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter