Сосни в облозі

Лиховид, Інна. Сосни в облозі : [боротьба активістів від вирубки 200 гектарів Биківнянського лісу] // День. - 2017. - 17 січ. (№ 5). - С. 6 : фото.

Сосни в облозі

Багатомісячна боротьба активістів досягла піку: жоден із органів влади не підтримує їхньої вимоги вберегти від вирубки 200 гектарів Биківнянського лісу.

Рік тому мешканці селища Биківня били на сполох, що от-от чиновники пустять під сокиру 200 гектарів місцевого лісу заради будівництва малоповерхівок. Завдяки розголосу, активності місцевих активістів, котрі упродовж року боролися за зелені насадження в судах, на акціях протестів і в кабінетах київської мерії, до сьогодні ліс вдалося зберегти. Чи втримається ця тенденція — гарантій жодних. Адже депутати Київради, попри шалений спротив громади, схвалили детальний план території селища Биківня, за яким дозволяється знищення лісу, оскільки земельні ділянки на його території роздали родинам Небесної Сотні та членам сімей учасників АТО. Ця нібито благородна справа — всього лише ширма, адже перш ніж розпочати тут будівництво, родинам доведеться сплатити 300 — 400 тисяч гривень компенсації за вирубку сосен, що тут ростуть.

Інший ризик — досі Биківнянський ліс не визнано... лісом. Річ у тім, що 1952 року 200 гектарів землі було надано ДП «Київський радіопередавальний центр», щоби «глушити» сигнали західних радіостанцій. Наприкінці 1980-х років центр було ліквідовано, але землю досі ніхто не взяв на баланс. Натомість за каденції мера Києва Леоніда Черновецького нічийні землі почали роздаватись під забудову. Таким чином було роздано 1300 земельних ділянок. Насправді ж ліс мав узяти на баланс КП «Київзеленбуд», чим було б покладено край дерибану соснового бору.

ЕКОЛОГІЧНА АФЕРА

Щоби врешті вирішити це питання, ініціативна група Биківні днями надіслала звернення до Кабінету Міністрів та Верховної Ради. У зверненні до уряду активісти скаржаться на бездіяльність міського голови Віталія Кличка, котрого давно просять ініціювати інвентаризацію й узяти на облік багаторічні вікові насадження. Також наголошують на незаконності землевідведень часів Черновецького. На підтвердження наводять результати перевірки Державної інспекції сільського господарства в місті Києві, проведеної у травні минулого року. За її результатами, територія Биківнянського лісу належить до території лісів та лісопарків, а землевідводи здійснювалися за відсутності на той час детального плану території та без внесення змін до Генерального плану Києва до 2020 року, тобто є незаконними.

Натомість від парламенту активісти просять вплинути на Київську міську раду і змусити її скасувати скандальний детальний план території. Чиновники звернення розглянули й переадресували тим, на чию бездіяльність скаржаться биківнянці, — київським депутатам і меру. Сосни опинилися в облозі, у замкненому колі, знайти вихід із якого намагаються, схоже, лише мешканці Биківні.

«Ні мерія, ні районна адміністрація нас не чує. До нас приїжджав Віталій Кличко у вересні 2015 року, було зібрання у школі, на яке прийшло понад 500 осіб, громада одноголосно проголосувала проти цього детального плану території. Але Київрада переламала наміри громади зберегти цей ліс, — зауважує Микола КОСИНЕЦЬ, голова ініціативної групи та громадського об’єднання «Биківня». — Ми не кажемо, що це ліс Биківнянський, хоч він так називається, це надбання всіх киян. Ми пропонуємо створити тут зону відпочинку або парк. Ми своїми силами могли б наводити лад на цих гектарах лісу, але влада цього не хоче чути. Якщо сосни зрубають, це буде афера великого екологічного масштабу. Бо після цих 200 гектарів почнуть рубати далі. Такі плани вже є у КМДА».

«ЗАМОРОЖЕНИЙ» СУД

За останні місяці громада Биківні пустила в дію практично всі механізми порятунку місцевого лісу: акції протесту, листи-звернення, безпосередні переговори з київськими чиновниками, навіть скарги до суду. Однак жоден із цих засобів не дає очікуваного результату. Так, півроку тому ініціативна група подала до Окружного адміністративного суду позов проти Київради з вимогою скасувати ДПТ Биківні. За цей час навіть не почався розгляд справи по суті. На думку Миколи Косинця, судді навмисно затягують судовий процес, відхиляють будь-які клопотання активістів і грають виключно на користь відповідача — Київської міської ради.

«Коли ми зрозуміли, що суд затягується, а в цей час ліс може рубатися, подали клопотання, щоб призупинили на час судового розгляду рішення Київради про ухвалення детального плану території, але його відхилили, — продовжує активіст. — Наступне засідання заплановане на 17 січня, має прийти багато ЗМІ, будемо знову апелювати до судді, що порушуються права громадян».

ПОРЯТУНОК — У ПОЗИЦІЇ ГРОМАДИ

Микола Косинець має на увазі й права місцевих мешканців, яких незаконно можуть позбавити зеленої зони, і права тих, хто отримав тут земельні ділянки, зокрема родини учасників АТО і Небесної Сотні. А також права майбутніх власників квартир на місці Биківнянського лісу. Адже зведення житлових будинків уже розпочалося, при цьому забудовник не має проектної документації та необхідних дозволів, а замість обіцяних чотирьох поверхів будує по 14.

Які механізми можуть насправді стати рятівними для Биківнянського лісу, однозначної відповіді в активістів немає. «Надія на владу слабка. Ми готові боротися максимально у правовому полі, дійти навіть до Європейського суду з прав людини, але для початку треба пройти всі наші інстанції. Будемо далі проводити акції протесту: наприклад, у грудні ми перекривали Броварський проспект — і в лютому плануємо подібний захід. Можливо, будемо утворювали територіальну громаду, щоб приймати рішення окремо від Києва»,   — додає Микола Косинець.

Активісти нізащо не хочуть здаватися, переконують, що не дадуть владі спустити цю справу на гальма і дійдуть до переможного фіналу за будь-яких обставин.
Інна ЛИХОВИД, фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter