Ольшанський, Валентин. "Вшановуємо живих, пам'ятаємо полеглих"

Ольшанський, Валентин. "Вшановуємо живих, пам'ятаємо полеглих" [Текст] : [у Деснянському районі столиці на проспекті Маяковського відбудуться урочисті заходи з нагоди Дня українського добровольця] // Хрещатик. – 2018. – 14 берез. (№ 28). – С. 1 : фото.

http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/5079/art/1520970399.html


 
«Вшановуємо живих, пам’ятаємо полеглих»
 
У столиці відбудуться заходи з нагоди Дня українського добровольця

День українського добровольця, який у нашій державі відзначають щорічно 14 березня, заснований для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності нашої країни, сприяння зміцненню патріотичного духу і належної уваги суспільства до учасників добровольчих формувань. Свято передбачає проведення у навчальних закладах, військових частинах і культурних закладах тематичних заходів із залученням громадськості та активних учасників цих бойових підрозділів. Урочисті заходи з нагоди Дня українського добровольця відбудуться сьогодні в Деснянському районі столиці.Валентин ОЛЬШАНСЬКИЙ «Хрещатик» Фото Олексія ІВАНОВА, Віктора ПІСКУНОВА

4 березня 2014 року сонячного ранку прямо з Майдану Незалежності сотні бійців Самооборони вирушили на вишкіл у Нові Петрівці на Київщині. Вчителі, лікарі, студенти, підприємці, айтішники – замість того, щоб після багатомісячних боїв поїхати по домівках, рушили з барикад у центрі столиці на дальні барикади Донбасу боронити незалежність України та стали ідеологічною основою нової української армії. Тоді у березні 2014-го добровольчі батальйони організовувалися у багатьох містах нашої держави.

Торік в Україні вперше офіційно відзначили День добровольця. Цьому передувало прийняття у Верховній Раді відповідної постанови. Тоді за документ «Про встановлення Дня українського добровольця» (№4261) проголосував 231 народний депутат. Постановою передбачено встановити День українського добровольця та відзначати його щорічно 14 березня. Це зроблено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги і турботи про учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

У рамках святкувння передбачено проведення заходів із відзначення подвигу українських добровольців; проведення у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури тематичних заходів, бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися у листопаді 2013-го – лютому 2014 рр., та про участь у них добровольчих формувань.

У 2016 році в Києві на проспекті Володимира Маяковського урочисто відкрили перший в Україні пам’ятник воїну-добровольцю АТО. Його зроблено із бронзи у вигляді фігури солдата з автоматом і розвантажувальному жилеті, який тримає в руках каску. Висота монумента – 205 см. А вже за рік 23 жовтня 2017-го в парку, що на вулиці Лісківській урочисто відкрили монумент «Героям-добровольцям АТО». Саме звідси чотири роки тому на фронт пішли перші добровольці Деснянського району. На пам’ятнику зображений воїн-захисник на тлі карти України. На іншій стороні монумента видно символіку всіх підрозділів, які першими прийняли участь у бойових діях на сході країни.

Як розповів «Хрещатику» голова депутатської фракції «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» в Київраді Юрій Сиротюк, сьогодні, 14 березня за сприяння фракції в Деснянському районі столиці на проспекті Маяковського, 2-в з 18.00 до 20.00 триватимуть урочисті заходи «Вшановуємо живих, пам’ятаємо полеглих» з нагоди Дня українського добровольця. «Програмою передбачено покладання квітів до пам’ятника українським добровольцям, а також концертна програма», – повідомив Юрій Сиротюк.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter