Найбільшому в Україні і у Києві району - 30 років: як це було і чого ви не знали про Троєщину

Найбільшому в Україні і у Києві району - 30 років: як це було і чого ви не знали про Троєщину [Електронний ресурс] : [за матеріалами Деснянської РДА] // Вечірній Київ. – Електрон. текст. – Режим доступу: https://vechirniykiev.com.ua/news/naybil-shomu-v-ukrayini-i-u-kyyevi-rayonu-30-rokiv-yak-tse-bulo-i-choho-vy-ne-znaly-pro-troyeshchynu, вільний (дата звернення: 08 січня 2018). – Назва з екрана. – Мова укр.


 
Найбільшому в Україні і у Києві району - 30 років: як це було і чого ви не знали про Троєщину

«Райська земля» - історична місцевість, на якій рівно 30 років тому було засновано Ватутінський (Деснянський) район, який нині є найбільшим в Україні, з населенням у 370 тисяч мешканців, його загальна площа 14,8 тис га.

На місці сучасного району колись були села Вигурівщина та Троєщина, а за часів Київської Русі – князівські угіддя Юрія Долгорукого.

Створення одного з найбільших районів столиці почалося 30 грудня 1987 року відповідно до Указу Президії Верховної Ради Української РСР: зі складу Дніпровського району міста було виділено Ватутінський район, названий на честь генерала Миколи Ватутіна.

До складу нового району увійшли Лісовий масив, новий житловий масив «Вигурівщина-Троєщина», розрахований на 300 тисяч мешканців, Дарницька промзона, мікрорайони малоповерхової забудови Троєщина, Биківня, селище Рибне та територія, яка мала назву Куликове поле. У лютому 1981-го року була розпочата інженерна підготовка – гідронамив та спорудження першої черги масиву.

Першим було споруджено 5-й мікрорайон, далі – 6-й, 7-й, 8-й, 1-й, 3-1 та 2-й мікрорайони. У 1987-му році розпочали  спорудження другої черги масиву, а й 1991-му році – третьої черги.
Найменування «Вигурівщина-Троєщина» масив отримав 17 лютого 1987-го року і входив до складу Дніпровського району.

Різнокольорові житлові будинки стали візитівкою району. Архітектори Юрій Паскевич та Григорій Слуцький використовують при забудові району різнокольорову райдужну розмальовку житлових будинків, що відрізняло архітектуру масиву від однотипних сірих панельних багатоповерхівок в інших районах того часу.

Згідно з Указом Президії Верховної Ради Української РСР про утворення Ватутінського району 11 лютого 1988-го року був створений Виконавчий комітет Ватутінської районної Ради народних депутатів. На той час райвиконком знаходився по вул. Каштановій, 7, де зараз розташований Деснянський Центр зайнятості.

Вже через два місяці після створення району 1 березня 1988-го року було утворено виробничий трест з експлуатації зелених насаджень Ватутінського району міста Києва. І з весни розпочалося професійне озеленення району, створення скверів та парків. Разом із житловими будинками будуються такі необхідні для мешканців об’єкти соціальної інфраструктури – школи, дитячі садочки, поліклініки, заклади культури.

Сьогодні в районі – 25 промислових підприємств. На час створення Ватутінського району було 27 і найбільшими підприємствами були такі відомі заводи, як «Радикал» та «Дарницький шовковий комбінат», ВАТ «Київхімволокно». А на початку дев’яностих років створюються нові поліграфічні підприємства «Бліц-Інформ» та «Новий друк».

Під час адміністративно-територіальної реформи у місті 2001-го року територія району залишилася без змін, проте, його було перейменовано на Деснянський. У 2004-му році на сесії районної ради затверджують герб та прапор Деснянського району.

На території Деснянського району функціонує: 125 шкіл та дитячих садочків, 19 ринків, 6 поліклінік та 8 амбулаторій сімейної медицини, 8 бібліотек, 2 кінотеатри, 1 вищий навчальний заклад, 12 спортивних клубів, 489 дитячих майданчиків та 600 спортивних секцій, дві Школи мистецтв, Центр дитячої та юнацької творчості та новостворена Майстерня технічної творчості.

Є в районі чимало парків і скверів, серед яких унікальний парк «Кіото» зі старовинною японською пагодою та Садом каменю. Тут висаджено найдовшу 980-метрову алею сакур, яку занесено до Книги рекордів України. Створено єдиний в Україні парк екстремальних видів спорту з унікальною водно-канатною системою для вейкбордингу, де проходять змагання міжнародного класу у парку «Дружби народів».

На теренах району працює одна з найуспішніших кіностудій у Європі, яку ще називають «Українським Голівудом», – кінокомпанія «Film.ua».

Саме з Деснянського району стартувала спортивна акція «За руку з кумиром», отримали путівку у велике життя та вийшли на всеукраїнський та міжнародний рівень змагання атлетів «Богатирські ігри». Мистецькі Фестивалі «Десняночка» та «Повір у себе» для дітей та молоді з функціональними обмеженнями, які відкрили нові таланти.

Завдяки ініціативі та зусиллям теперішньої команди Деснянської райдержадміністрації, яка гідно перейняла естафету у старшого покоління, знаменними для Деснянського району стали 2015-й, 2016-й та 2017-й роки.

У цей час у районі на базі пожежного депо Банкнотно-монетного двору Національного банку України відкрили новостворену пожежну частину № 43, яка забезпечує спокій мешканців ж/м «Вигурівщина-Троєщина».

У вересні 2015 року, після реконструкції починає працювати оновлена Дитяча юнацько-спортивна школа № 23. Вихованці цієї школи – чемпіони України, Європи та світу.

За сприяння Київського міського голови Віталія Кличка 7 жовтня 2015-го року урочисто відкрили першу Галерею мистецтв Деснянського району по вул. Драйзера, 6, де деснянці мають змогу насолоджуватися експозиціями визнаних українських та світових майстрів живопису, графіки, скульптури, дизайну.

У Деснянському районі 25 серпня 2016 року відбулася знакова подія – відкрито карильйон «Дзвони Чорнобиля». Унікальна культурна споруда стала продовженням Меморіального комплексу «Героям Чорнобиля», з’єднавши його з Алеєю пам’яті у парку «Деснянський». Це подарунок районної влади деснянцям до 25-річчя Незалежності України та увіковічення пам’яті всіх учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та переселенців з Прип’яті.

У вересні 2015 року, після реконструкції починає працювати оновлена Дитяча юнацько-спортивна школа № 23. Вихованці цієї школи – чемпіони України, Європи та світу. У 2017 році з нагоди 25-річчя Центру навчання плаванню відкрито новий басейн для немовлят. Розпочато реконструкцію районного Центрального стадіону по вул. Драйзера, 2-Б.
 
За матеріалами Деснянської РДА 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter