Плохотнюк, Наталка. Під вітрилами самобутніх мелодій

Плохотнюк, Наталка. Під вітрилами самобутніх мелодій [Текст] : хор столичної дитячої музичної школи № 24 відсвяткував ювілей // Хрещатик. – 2018. – 6 берез. (№ 26). – С. 8 : фото.


Під вітрилами самобутніх мелодій
 
Хор столичної дитячої музичної школи № 24 відсвяткував ювілей 45 років «Шкільний корабель» ДМШ № 24 Деснянського району, на борту якого майже 70 юних дарувань, мандрує хвилями любові до музики, тримаючи курс на світ прекрасного.
 
У плаванні цей «хоровий корабель» з 1973 року – з першого дня існування дитячої музичної школи № 24. За цей час пришвартовувався до берегів різних морів та океанів, представляючи нашу країну на міжнародних творчих конкурсах та фестивалях, неодноразово змінював склад своєї команди, даючи путівку у велике творче життя багатьом юним митцям. Незмінним залишався лише керівник колективу — цю місію гідно виконує засновник, художній керівник і диригент Галина Войцехівська. Вона з 6 років навчалася по класу скрипки у музичній школі ім. Лисенка, в консерваторію поступила на диригентське відділення, втілюючи в життя дитячу мрію стати диригентом симфонічного оркестру. Працювала хормейстером-концертмейстером хорового колективу педагогічного інституту ім. Драгоманова. Прийшла до щойно відкритої вечірньої музичної школи № 18 (через рік вона стала ДМШ № 24) і одразу ж взялася за створення хору. Діяльність цієї на диво енергійної і чарівної жінки надзвичайно багатогранна: вона хормейстер, концертмейстер, аранжувальник, викладач вокалу, скрипки, методист викладання хорового співу в одній особі. Саме Галина Миколаївна і дала назву хору — «Шкільний корабель» (за однойменною поезією Костянтина Ібряєва). Пізніше ці вірші поклали на музику Георгія Струве, а пісня стала однією з «візитівок» хору. «Чому «корабель»? Тому, що ми – одна команда, яка пливе на хвилях музики. Діти навчаються 7-8 років, спочатку вони – «юнги», потім – «морячки», а далі вже й до командного складу піднімаються. До того ж, дисципліна у нас – військова. До речі, я народилася у місті корабелів Миколаєві. Майже на всіх дитячих знімках — у матроській формі, – розповідає Галина Войцехівська. — Я навчаю свою команду найголовнішому — володіти голосом і шукати творчі образи. І постійно наголошую: «У нас – не уроки музики, а театр пісні». Так і мене навчав мій педагог, знаменитий диригент Віктор Іконник. Я переконана, що класична музика, класичний спів будуть існувати завжди. Змінюватимуться тенденції естрадної музики, її технології, але фортепіано та рояль — незмінні, так само, як і академічний спів».

За час існування колективу разом із Галиною Миколаївною працювало 18 концертмейстерів. Чи не найбільший внесок у розвиток і досягнення хору внесли Ольга Поліщук й Тетяна Петрик.

Міжнародну славу колектив здобув у 1995 році під час Всесвітнього фестивалю «Хай буде мир!» в Японії, куди вони привезли музичну виставу «Світ далекої зірки», присвячену Чорнобильській трагедії. Знаковою для колективу стала бронзова медаль у фіналі третьої Всесвітньої Хорової Олімпіади, що проходила 2004 року в німецькому Бремені, де брали участь колективи з 80 країн світу. Серед його перемог — срібна медаль на 5-х Всесвітніх хорових іграх 2008 року в Австрії, де змагалися представники з-понад ста країн світу, Гран-прі на 5-му конкурсі-фестивалі Golden talents of the world, перемога та Золотий диплом у восьмих Світових хорових іграх в столиці Латвії Ризі. Пам’ятним також був виступ у 2013 році на Міжнародному конкурсі «Артеківські зорі» ім. Г. Струве, де головою журі був народний артист СРСР, народний артист і Герой України Анатолій Авдієвський. Цей виступ приніс ще одну золоту медаль до скарбниці «Шкільного корабля». Для багатьох вихованців хор дає не лише натхнення продовжувати музичну освіту, а й можливість відкрити для себе світ.

До свого 45-річчя хор «Шкільний корабель» підготував велику музичну програму зі своїх кращих хітів. Серед яких – прем’єра пісні «Шкільний корабель» (слова й музика – Валентини Черняк, аранжування й акомпанемент – Галини Войцехівської). А ще – унікальний восьмиголосий (!!!) твір Жака Бертьє Per crucem у виконанні випускників хору й учнів молодшої групи. До речі, 10 творів у виконанні «Шкільного корабля» увійшли до фонду українського радіо, а 6 пісень можна почути в музичному фільмі «Чарівне слово»
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter