Овчаренко, Едуард. Дорогами Віталія Мовчана

Овчаренко, Едуард. Дорогами Віталія Мовчана [Текст] : [у Муніципальній галереї мистецтв ЦБС Деснянського району працює виставка заслуженого художника України Віталія Мовчана "Дорога до себе"] // Слово просвіти. – 2018. – 26 квіт.-2 трав. (№ 17). – С. 14 : фото.
 
Дорогами Віталія Мовчана

Едуард ОВЧАРЕНКО
У Муніципальній галереї мистецтв Деснянського району столиці працює виставка заслуженого художника України Віталія Мовчана “Дорога до себе”, на якій митець представив картини останніх років і живописні полотна, створені за часів своєї молодості.
Віталій Мовчан народився у селі Дмитрівка, що на Чернігівщині. Закінчив Київський художній інститут (майстерня станкової графіки). Починаючи з 1977 року, бере активну участь у всеукраїнських і міжнародних виставках. Його картини відрізняються свіжістю погляду на навколишній світ, багатством барв, оригінальністю. Такими є роботи, експоновані свого часу на виставках “Естам-82”, “Мальовнича Україна” (1983—1985), “Земля і люди” (1984) та інших.

Його творчий доробок представлений у музеях Києва, Донецька, Чернігова, інших міст України, а також приватних колекціях США, Франції, Японії, Австралії, Німеччини, Ізраїлю. 2005 року під час святкування 125-річного ювілею рідної школи у Дмитрівці влаштував персональну виставку. Тоді особливий інтерес у глядачів викликали пейзажі та натюрморти.
Художник вважає, що сила мистецтва криється в духовній спрямованості митця. Саме нею він здійснює своє призначення, своє духовне покликання у цьому світі, втім, як і кожна справжня людина. Власний творчий принцип митець висловив так: “Суть національного вважаю не в зовнішній атрибутиці, а у внутрішньому відчутті душі народу… У своїй творчості звертаюся і до авангардного мистецтва, і до народного, і до класики. А наша міфологія цікавить мене дедалі більше…”

Художник полюбляє пленери, які дають можливість доторкнутися до природи, відчути її неповторне дихання. Натуру майстер пензля вважає божественною. Її недостатньо просто скопіювати, а потрібно пропустити через свої душу, серце. Лише тоді вона дасть помітний результат у творчості.

Дочки митця пішли батьковим шляхом. Яна найбільш вправна у натюрмортах, а в творчості Оксани переважають асбтракціонізм і філософські мотиви. Життя склалося так, що вже двадцять років Яна і Оксана мешкають у Канаді. Однак вони не поривають зв’язків із рідною землею. Кілька років тому Оксана представила виставку своїх робіт в одній із приватних галерей Києва.

До виставки “Дорога до себе” художник готувався протягом чотирьох років. А її ідейним натхненником став Валерій Франчук.

На відкриття виставки завітало багато друзів митця, серед яких — відомі художники Валентин Сергєєв, Михайло Горловий, Микола Соколов та інші. Серед представлених робіт привертають увагу етюди, створені під час пленерів, милують око пейзажі, намальовані поблизу Псла, добірка робіт є даниною жіночій красі, на інших полотнах зображені Софійський собор і Києво-Печерська лавра, у досить незвичній манері виконаний портрет Олеся Бердника та друзів художника.

Муніципальна галерея мистецтв Деснянського району, яка презентувала виставку “Дорога до себе”, єдиний заклад такого типу в столиці. У галереї двічі на місяць відкриваються нові виставки. Свої твори представлять знані митці і ті, хто лише починає свій творчий шлях. Зокрема невдовзі шанувальники мистецтва зможуть відвідати персональні виставки народної художниці України Оксани Одайник, викладача Київського університету ім. Бориса Грінченка Ярослава Білика, Миколи Шевчука з Теребовлі. Також заплановані виставка “Україна — Китай” та дитяча виставка, яка стане творчим звітом шкіл мистецтв Деснянського району.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter