"Слово, обірване у Биківні"

"Слово, обірване у Биківні" [Текст] : [фотодокументальна виставка, що розповідає про українських письменників, знищених упродовж 1937–1939 років у в’язницях НКВС УРСР у Києві та похованих на території таємної спецділянки у Биківнянському лісі (Деснянський район)] // Слово просвіти. – 2018. – 22-28 берез. (№ 12). – С. 13 : фото.
 
 
"Слово, обірване у Биківні"
 
У Музеї книги та друкарства України (м. Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 9, на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника) відкрилася розширена версія фотодокументальної виставки "Слово, обірване у Биківні".

Виставку підготували науковці Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" за сприяння Українського незалежного видавництва "Смолоскип". Вона розповідає про долі 28 представників покоління Розстріляного відродження, знищених упродовж 1937—1940 років у в’язницях НКВС УРСР у Києві та похованих на території таємної спецділянки у Биківнянському лісі.

У Биківні знайшли свій останній спочинок письменники Михайль Семенко, Майк Йогансен, Володимир Ярошенко, Андрій Михайлюк, Микола Борисов, Вероніка Черняхівська, Іван Маловічко, Мирослава Сопілка, Яків Водяний та інші.

Використані у виставці матеріали з архівно-кримінальних справ репресованих письменників та інші документи особистого характеру стисло відтворюють біографії митців, а також інформують про те, як комуністична тоталітарна система виокремлювала жертв і, пропускаючи крізь сито допитів і "очних ставок", змушувала їх визнавати інкриміновані радянськими спецслужбами абсурдні звинувачення.

Також експонуються книжки письменників жертв сталінських репресій із фондів Музею книги та друкарства України.

У виставці використано матеріали з фондів Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Державної наукової установи "Книжкова палата України імені Івана Федорова", Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, Архіву СБУ в Харківській області, Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського НАН України, Відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім.Т. Г. Шевченка НАН України, Державного архіву Харківської області, Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького, Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка та приватних зібрань.

Виставка працює щодня, крім вівторка, з 10:00 до 17:00. 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter