Билинний богатир

Антоненко, Аліса. Билинний богатир [Текст] : [2 серпня в Києві офіційно відкриють пам'ятник Іллі Муромцю у парку «Муромець» Деснянського району] // День. – 2018. – 1 серп. (№ 135). – С. 7 : фото.
 
 
Билинний богатир
 
2 серпня в Києві офіційно відкриють пам’ятник Іллі Муромцю, який створили за унікальною технологією
 
За народними переказами, народився Ілля під Черніговом. Став легендарним богатирем за часів Київської Русі, захищав Київ від загарбників, вірно служив князю Володимиру. Мощі Іллі Муромського (Печерського) покояться у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Нагадаємо, «День» уже повідомляв про те, що монумент створив скульптор Володимир Журавель за унікальною технологією, яку до цього не використовували. А для образу героя легенд і билин позував відомий український спортсмен-силач Василь Вірастюк.

«2 серпня у День пам’яті пророка Іллі презентуємо пам’ятник богатирю у парку «Муромець. Назву «Муромець» парк отримав не випадково, оскільки розташований в історичному місці, де в XII—XIII століттях була територія сторожової застави і місце постійної дислокації київської дружини...Частини монумента відливались у формах, виготовлених за допомогою 3D принтера. Такого (для пам’ятника великого розміру) в Україні та, може, й у світі ще не робили! Ілля Муромець — це наш богатир, це наша історія, яку сьогодні, на жаль, намагаються у нас поцупити. Тому Муромець стоятиме в Києві, на території Труханового острова, там, де колись розташовувалася дружина князя Володимира!», — зазначив мер Києва Віталій КЛИЧКО у себе на сторінці у «Facebook».

Важить бронзовий пам’ятник богатирю дві тонни. Висота композиції з гранітним постаментом — 11 метрів.
 
Аліса АНТОНЕНКО

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter