Овчаренко, Едуард. Квітуча і трагічна чорнобильська весна

Овчаренко, Едуард. Квітуча і трагічна чорнобильська весна [Текст] : [про виставку "Чорнобиль" у Муніципальній галереї мистецтв ЦБС Деснянського району, присвячену 33-й річниці аварії на ЧАЕС // Слово просвіти. – 2019. – 16-22 трав. (№ 20). – С. 14 : фот.
http://slovoprosvity.org/2019/05/16/31018/
 
 
Квітуча і трагічна чорнобильська весна
 
 

 
Едуард ОВЧАРЕНКО
Фото автора

Про одну з найбільших катастроф в історії людства згадали у галереї мистецтв Деснянського району столиці. Тут відкрили виставку "Чорнобиль", присвячену ЗЗ-й річниці аварії на ЧАЕС. Зустріч митців організував народний художник України, лауреат Шевченківської премії Валерій Франчук.

Серед учасників цієї групи — Володимир Зирянов, який був ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС. На виставці представив свої пейзажі. Поруч — роботи скульптора Василя Бика. Ще один митець — заслужений художник України Анатолій Буртовий, досліджує історію України, зокрема добу Трипілля. Також представлено роботи лауреата багатьох конкурсів, скульптора Михайла Горлового. Свої нові пейзажі представила мисткиня з Новгород-Сіверського, що на Чернігівщині, Оксана Косова. Художник Володимир Кальненко презентував одну зі своїх кращих робіт з символічною назвою "Розіп'ятий птах". Тут і твори Вадима Кравченка, який був соратником Василя Забашти та Віктора Зарецького. Самодіяльна художниця Тетяна Неліна привезла на виставку свої ляльки та нові пейзажі. Крім цього в експозиції можна побачити картину Аполлінарії Франчук "Знак Чорнобиля", яку художниця написала 1986 року. Василь Химочка не дожив до відкриття виставки, картини митця представила його родина. А заслужена журналістка України Валентина Давиденко презентувала свій триптих.

—    Ця виставка — наша шана героям Чорнобиля, яких спалив ядерний реактор, але вони дали можливість нам і всьому світу жити на цій Землі, — сказав Валерій Франчук. — Художники роблять свою справу. Через пейзажі, квіти, через скорботні лики вони передають те, що ми пережили. Тема Чорнобиля хвилює мене всі ці роки. Присвятив їй не одну виставку. Мої картини з чорнобильської тематики зберігаються в музеях Хмельницького, Сум і Херсона. Плануємо відкривати такі виставки щороку.

На новій виставці я представив триптих "Пам'ять серця". На лівій стороні, що має назву "Коли цвіла весна", зображено квітучу Україну, якою вона була 25 квітня 1986 року. По центру — "Полин зоря", тут можна побачити змія, який вилетів з реактора 26 квітня. А з праворуч — наш янгол - охоронець архистратиг Михайло, який проштрикує змія, рятує Київ, Україну і весь світ. А триптих "На хвилях пам'яті" відображає межу, що розділила долі людей до і після Чорнобиля.

—    1985 року я був у Чорнобилі, — згадує карикатурист і архітектор Олег Смаль. — Студентами ми поїхали в будівельний загін. Я займався дерев'яною скульптурою, а мої колеги будували дитячий майданчик. Якось сиділи після роботи на березі річки Уж. Один із друзів сказав: "Який ідіот у таких райських місцях надумав збудувати атомну станцію?". Наступного року теж збиралися їхати в Чорнобиль...
 
На виставці я представив карикатуру 1988 року "Чорнобильські ігри". Ця робота експонувалася у Бразилії на виставці "Глобальні загрози людству". Другу роботу — 'Так було, так є, так буде" — написав у Неаполі. Намагався в ній показати, що деякі події, здавалось би, можуть перевернути все наше життя, але з погляду вічності вони зовсім дрібні.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter