Лук'яшко, Катерина. Суд скасував перейменування проспектів на Бандери і Шухевича

Лук'яшко, Катерина. Суд скасував перейменування проспектів на Бандери і Шухевича [Текст] : [окружний адміністративний суд Києва скасував перейменування Московського проспекту і проспекту генерала Миколи Ватутіна] // Газета по-українські. – 2019. – 2 лип. (№ 50). – С. 7.
 
 
Суд скасував перейменування проспектів на Бандери і Шухевича
 
Окружний адміністративний суд Києва 25 червня скасував перейменування просп. Московського і генерала Миколи Ватутіна на Степана Бандери і Романа Шухевича. Відбулося з порушенням процедури і без належного обґрунтування рішень, ідеться в поясненні суду.

Позов 2016-го подали організації "Єврейська правозахисна група" й "Антифашистська правозахисна ліга". Обидві засновані екс-депутаткою від Партії регіонів Іриною Бережною, яка загинула в аварії 2017 року, її матір'ю Оленою Бережною і цивільним чоловіком Борисом Фуксманом.

За перейменування Московського на просп. Степана Бандери 7 липня 2016-го проголосували депутати Київради. За рік просп. Миколи Ватутіна переназвали на честь Романа Шухевича.

— Реваншу не буде. Ми готуємо апеляцію на постанову суду. Крім того, на наступній сесії Київради ми, за процедурою, ще раз ухвалимо рішення про перейменування, — каже міський голова Києва Віталій Кличко, 47 років.

"Це ще одна спроба реваншу, тепер у столиці (19 червня депутати Харківської міськради підтримали рішення повернути просп. Петра Григоренка ім'я маршала Георгія Жукова. Його підписав міський голова Геннадій Кернес. — ГПУ), — пише у "Фейсбуку" директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, 39 років. — Бандера став одним із символів боротьби українців за свободу й відновлення пам'яті про тих, кого намагалися витерти з нашої свідомості. Наші герої необов'язково мають подобатися сусідам. Рішенням Київського окружного суду його ім'я хочуть зробити символом російського реваншу в Україні".

— Реваншисти використовують недолюстрованих суддів. Їх рішеннями легко скасувати досягнення останніх п'яти років. Така доля може спіткати закон про мову, Антикорупційний суд, — говорить політолог 42-річний Михайло Басараб.

— Це можливо, бо проросійські сили так і не покарані. Після Революції гідності Петро Порошенко мав установити справедливість. Але не зробив цього. Можливо, розраховував використати їх собі на користь. А вони перечекали. Наростили потужності. Перемогу Зеленського сприйняли, як сигнал до дій. І як кувалди взяли в руки нереформовані суди.

— Є всі законні підстави залишити назви обом проспектам. Рішення суду політичне. Суд не змінює назв вулиць. Може лише зобов'язати Київраду скасувати перейменування, — каже юрист Василь Мірошниченко, 60 років. 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter