Сучасний живопис на Троєщині

Овчаренко, Едуард. Сучасний живопис на Троєщині [Текст] : [у Муніципальній галереї мистецтв ЦРБ ім. П. А. Загребельного Деснянського району столиці відкрили виставку "Сучасний український живопис"] // Слово просвіти. – 2019. – 25-31 лип. (№ 30). – С. 15 : фот.
 
 
Сучасний живопис на Троєщині
 
У Муніципальній галереї мистецтв Деснянського району столиці за підтримки поціновувача образотворчого мистецтва Юрія Прохоренка відкрили виставку “Сучасний український живопис”, на якій представлено творчість молодих і знаних українських митців.
 
Пан Юрій все життя, скільки себе пам’ятає, цікавиться живописом. Знайомство з будь-яким містом в Україні чи за кордоном починає з відвідин художнього музею. Десять років тому на Андріївському узвозі столиці познайомився з художником з Миколаєва Валентином Меркуловим. Відтоді зрозумів, шо його покликання є допомагати художникам творчо реалізувати себе, аби про їхню творчість знало більше людей, а картини знаходили своє місце у приватних колекціях.
 
З його легкої руки на гірсько- лижному курорті “Драгобрат” вже відбулося кілька пленерів за участю українських митців. Тут створено галерею, де представлено понад п’ятдесят картин, написаних на цих пленерах. Ю. Прохоренко сприяв, аби пленери також відбувалися у місті Косові та Косівському районі, долучився до проведення більше десяти колективних художніх виставок у Києві та інших містах країни.

— Моє завдання, аби в галереї було представлено якісні роботи українських художників, скульпторів, фотографів, — розповідає арт-менеджер Муніципальної галереї мистецтв, куратор виставки “Сучасний український живопис” Олег Смаль. — Ідея цієї виставки виникла спонтанно. Інші художники не змогли вчасно підготувати заплановану експозицію, і я звернувся за допомогою до Юрія Прохоренка, з яким ми дуже давно знайомі. Багато років працювали на одному підприємстві, були учасниками двох Майданів. Він за два дні підготував роботи зі своєї колекції, привіз їх у галерею, ми зробили експозицію. На мій погляд, картини дуже якісні, світлі і оптимістичні, що надзвичайно важливо у наш непростий час.

У Муніципальній галереї — безперервний цикл виставок. Значну увагу приділяємо молодим художникам, виставляли роботи вихованців художніх шкіл Деснянського району. У планах — виставки іменитих митців, серед яких будуть народні і заслужені художники України...

Серед учасників експозиції — відомий український художник Валентин Меркулов, учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок і пленерів, член Координаційної ради Міжнародного фонду “Культурне надбання Півдня України”. Крім України, роботи митця найбільше експонувалися в Польщі та Німеччині. Митець ілюструє дитячі книжки. Його картини знаходять у приватних колекціях України, США, Німеччини, Франції, Швейцарії, Ізраїлю, Ямайки, Аргентини та Росії. З 2000- х років Валентин Меркулов займається педагогічною діяльністю в місті Ярослав (Польща), де викладає курс композиції та малюка.

Також в експозиції представлено етюди заслуженого художника України Василя Красьохи, поруч — роботи визнаного майстра, лауреата багатьох мистецьких відзнак Георгія Зайченка. Молодий художник з Полтави Денис Городничий вже добре знаний далеко за межами України. Інший молодий художник Єгор Дулін постійно перебуває у творчому пошуку, бере участь у різноманітних пленерах. Багатьом запам’ятовується картина Катерини Лємішсвої “Зимовий пейзаж” та краєвиди Карпат, створені Павлом Македонським і Світланою Шатні.

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter