Лиховид, Інна. Биківні потрібен ліс

Лиховид, Інна. Биківні потрібен ліс [Текст] : у селищі під Києвом розпочалася нова хвиля знищення зелених насаджень заради забудови : [у селищі Биківня Деснянського району] // День. – 2019. – 20 листоп. (№ 213). – С. 11 : фот.
https://m.day.kyiv.ua/uk/article/tema-dnya-cuspilstvo/bykivni-potriben-lis
 
 
Биківні потрібен ліс
 
У селищі під Києвом розпочалася нова хвиля знищення зелених насаджень заради забудови

В архівах електронної пошти знайшла повідомлення, датоване 18 лютого 2017 року. Активісти Биківні запрошували долучатися до судового засідання з приводу скасування детального плану території, який дозволяв вирубку зелених насаджень під забудову. Раніше приходили запрошення на акції протесту через імовірну вирубку лісу.

За останні два роки ситуація не змінилася. Користувачка «Фейсбуку» Ірина Литвинова днями написала, що знову розпочалася активна фаза знищення Биківнянського лісу: «Величні сосни, яким понад пів сторіччя, рубають. Спільно з ОСН «Биківня» було викликано слідчо-оперативну групу, власник приїхав, надавати пояснення відмовився навіть поліції. Запевнили мене, що факт вирубки дерев буде зафіксовано».

Активістка нагадує, що 200 гектарів земельних ділянок у лісі були виділені нібито для учасників АТО. Більшість ділянок отримали підставні особи, так чи інакше пов’язані з роботою в державних органах.

«Учасників АТО можна було б перерахувати на пальцях і вирішити їхнє питання на території Биківні, не знищуючи при цьому лісу. Але ділянки надані підставним особам — прокурорам, помічникам Януковича, головному бухгалтеру Анатолія Войцехівського (скандального забудовника), коханкам посадовців... А надавали ж типу студентам, сиротам та іншим пільговим категоріям. Тенденція забудови склалася такою, що відбирають найцінніші землі в лісах та заповідниках, а промзони не цікавлять забудовників для розвитку», — констатує Ірина Литвинова.

БАГАТОРІЧНИЙ БЕКГРАУНД

Історія боротьби за Биківнянський ліс почалася за часів мера Леоніда Черновецького. Його каденція запам’яталася киянам щедрою роздачею землі своїм людям, при чому цільове призначення земельних ділянок депутати Київради змінювали швидко та без зайвих питань, а чи дозволяє це робити закон.

Як розповідала раніше «Дню» депутат Київради Тетяна Меліхова, 200 земельних ділянок у Биківні Леонід Черновецький роздав саме підставним особам. Хоча за підрахунками місцевої громади землю отримало значно більше осіб.

«Незважаючи на те, що за чинним генеральним планом Києва до 2020 року Биківнянський ліс належить до земель лісів і лісопарків, Київрада, порушуючи вимоги земельного і містобудівного законодавства України, передала незаконно протягом 2006 — 2016 років понад 1300 земельних ділянок на території Биківнянського лісу в Деснянському районі Києва. Усі для будівництва і обслуговування житлових будинків», — коментує керівник Органу самоорганізації населення у м. Києві «Комітет мікрорайону «Биківня» Микола КОСИНЕЦЬ.

Активісти переконують нинішніх депутатів Київради, що рішення про виділення землі в Биківнянських соснах ухвалювалися протизаконно. В ідеалі було б добре їх скасувати. Тим паче, що про порушення законів свідчать навіть нові розслідування столичної прокуратури. Так, Київська міська прокуратура № 3 на початку цього року заявила, що в судовому порядку вимагає скасувати рішення Київської міської ради щодо виділення двох земельних ділянок у селищі Биківня. З’ясувалося, що спірні земельні ділянки перейшли у приватну власність на підставі підроблених рішень Київради. Прокуратура вимагала повернути землі столичній громаді.

«ПАРКАНИ РОСТУТЬ ЩОДНЯ»

Утім, тему Биківні в Київраді воліють не помічати. Поки що не коментують ні судові спори за землі, ні останні заяви громади про відновлення вирубки. Та й на компроміси з громадою депутати йдуть неохоче. Останніми роками чиновники продовжували справу Леоніда Черновецького — роздавали цінні землі з лісами.

2017 року Київрада підтримала рішення «Про затвердження детального плану території селища Биківня у Деснянському районі м. Києва». За планом частина земель, на якій розташований ліс, підпадає під багатоповерхову житлову забудову, а інша частина — під приватну житлову забудову. Громада подала позов до суду проти Київради, аби скасувати прийнятий детальний план території.

«Незважаючи на наявність беззаперечних підстав для скасування дії детального плану території, рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва було підтримано місцеву владу, яка власними діями сприяє незаконній вирубці лісу, — каже Микола Косинець. — Зараз паркани ростуть щодня, все огороджують і рубають, а нам душа болить за цей ліс. Ми продовжуємо боротьбу в судах. Наразі наша справа щодо оскарження ДПТ перебуває на етапі касації. Разом з цим наша громада тричі виграла суд у мера Віталія Кличка. Коли він приїжджав до нас 2015 року, жодна людина не проголосувала за ДПТ Биківні. А коли виникає спір між державою та громадськістю, влада має право призначати погоджувальну комісію для вирішення таких спірних питань. Кличко таку комісію створив. У ній з-поміж 25 осіб з оточення мера тільки дві людини представляли Биківню. Ми просто своєю кількістю не змогли перемогти в голосуваннях за будь-які питання. З цього приводу ми подали на Кличка в суд і виграли справу. А план Биківні у судах програли, тому що це було політичне рішення».

Під час активного протистояння громади з депутатами через ухвалення ДПТ при КМДА навіть створили робочу групу. Вона мала вивчити зауваження активістів і навіть з’ясувати, а чи є ліс у Биківні. Такі сумніви у депутатів виникли через те, що 1952 року 200 гектарів землі було надано ДП «Київський радіопередавальний центр», щоб «глушити» сигнали західних радіостанцій. У 1980-х роках центр був ліквідований, а землю ніхто не взяв на баланс.

Таким чином нічийні землі почали роздавати під забудову. Згодом у Київраді планували передати цю територію на баланс КП «Київзеленбуд», однак це питання досі неврегульоване. Натомість на ресурсах з онлайн-продажу нерухомості та землі є чимало повідомлень про продаж ділянок у Биківні, саме тих, які незаконно свого часу роздала Київрада. 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter